Josip Juratović zabrinut

Zastupnik Bundestaga: BiH je u lošijem položaju nego prije deset godina

Front01.02.15, 15:34h

Zastupnik Bundestaga: BiH je u lošijem položaju nego prije deset godina
BiH je sad u lošijem položaju nego prije deset godina i taj se trend nastavlja, rekao je Juratović.

 

Zastupnik njemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je za nedjeljni Dnevni Avaz da je Bosna i Hercegovina danas u lošijem položaju nego prije deset godina i pozvao političare da iskoriste prigodu i provedu reforme koje bi zemlju povele prema Evropskoj uniji.

 

"BiH je sad u lošijem položaju nego prije deset godina i taj se trend nastavlja. Krajnje je vrijeme da političke institucije BiH postanu svjesne svoje odgovornosti i povijesne uloge u nastojanjima da se što prije donesu zajedničke odluke koje bi BiH napokon dovele u stanje jedne demokratske zemlje spremne za pristupne pregovore s EU", rekao je Juratović u intervjuu.

 

Pritom je pojasnio kako se neodgovornim političarima ne smije dopustiti da blokiraju promjene koje su u zajedničkoj inicijativi Evropske unije predstavili njemački i britanski ministri vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond, a Predsjedništvo BiH se nedavno u izjavi obvezalo na provedbu reformi.

 

"Ova pružena prilika se mora iskoristiti. Vlast u BiH ne smije biti talac nezadovoljnih pojedinaca koji, jednostavno, ne žele promjene", dodao je zastupnik njemačkog Bundestaga.

 

Komentirajući učestale primjere odlaska bosanskohercegovačkih državljana na ratišta u Siriji, gdje se bore na strani Islamske države, Juratović je rekao kako BiH nije iznimka i pozvao institucije u toj zemlji da se aktivno bore protiv radikalizma.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook