Video/ Žarile i palile platnima

Sjećate li se sedam erotskih ikona SFRJ filma? One su stvarno znale 'odigrati' seks

Mediji31.01.15, 11:47h

Sjećate li se sedam erotskih ikona SFRJ filma? One su stvarno znale 'odigrati' seks
Određene uloge pretvarale su nepoznate glumice u prave erotske ikone filma SFRJ

 

Neda Arnerić

 

1. Film „Aloa - praznik kurvi“ imao je jednu od najeksplicitnijih scena seksa u historiji naše kinematografije, a glumica je za ulogu Majre nagrađena i Zlatnom arenom

 

„Aloa - praznik kurvi“ iz 1988. godine govori je o bračnom paru iz Njemačke koji dolazi na odmor u Hrvatsku, na ostrvo Hvar, gde se Majra, porijeklom Zagrepčanka a udata za dosta starijeg Manfreda, upušta u ljubavnu aferu sa sinom gospođe u čijoj su kući odsjeli... Film je režirao Lordan Zafranović, Manfreda igra Stevo Žigon, a ljubavnike Ranko Zidarić i Neda Arnerić. Njih dvoje snimili su najeksplicitniju scenu seksa u dotadašnjoj istoriji jugoslovenske kinematografije, a glumica je za ovu ulogu nagrađena i Zlatnom arenom na Festivalu u Puli.

 

 

Uzdisaji glavni

 

„Od prve scene obnaženog muškarca koji skače u more pa do posljednjeg prizora, sve odiše erotikom, pa se nekima može činiti da je radnja tu sporedna, kolateralna pojava samo da bi se mogla prikazati Neda Arnerić kako uzdiše...“, zapažanje je jednog novinara.

 

Neda Arnerić, rođena 1953. godine, snimila je svoj prvi film „San“, scenariste i reditelja Puriše Đorđevića, kao trinaestogodišnjakinja, i postala prva dječja filmska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji.

 

U dosadašnjoj karijeri snimila je više od 110 filmova i odigrala oko 40 uloga u pozorištu. Publika je pamti iz kultnih ostvarenja kao što su „Ko to tamo peva“, „Varljivo leto 68“, „Kraj rata“, „Tajvanska kanasta“, „Večernja zvona“, „Aloa - praznik kurvi“, „Vreme čuda“, „Nebeska udica“ i drugi. Nisu izostali ni angažmani u najgledanijim serijama: „Neven“, „Poletarac“, „Metla bez drške“, „Grlom u jagode“, „Policajac s Petlovog brda“, „Gorki plodovi“, „Naša mala klinika“...

 

Kao član Demokratske stranke, bila je i poslanica u sazivu Narodne skupštine Republike Srbije od 2000. do 2004. godine.

 

Imala je 21 godinu kada se udala za reditelja Dejana Karaklajića, a 24 kad se razvela. Drugi put se udala za maksilofacijalnog hirurga Milorada Mešterovića 1981.


„I tata bi, sine“

 

Mlađa publika pamti je i po sceni sa Slavkom Štimcem iz filma „Ko to tamo peva“. Dok posmatraju mladi par koji vodi ljubav u šumi, Aleksandar Berček kaže Pavlu Vuisiću: „ Tata, i ja bih ono radio!“

 

Ovaj mu odgovara: „I tata bi, sine...“

 

O svojim obnaženim ulogama Neda Arnerić je u jednom intervju kasnije rekla:


„Nisam imala pojma o seksualnosti i igrala sam nešto što još nisam doživjela. Naučila sam vrlo rano da je snimanje filma posao koji se u dogovoru s rediteljem treba ozbiljno obaviti. U scenariju je, na primjer, pisalo: oni se bude ujutru i nakon vođenja ljubavi kreće priča. A ja u to vrijeme nisam ni znala kako se vodi ljubav. Bio je to dio mog zanata, a ja se smatram dobrim zanatlijom.“ Urednici su ovom tekstu dali naslov: „Snimala sam scene seksa dok sam bila devica“.

 

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook