PROPAST GRČKE ILI PROPAST EVROPSKE UNIJE

Cipras odbio mjere štednje, slijedi neizbježan sukob s Njemačkom?

Front30.01.15, 19:38h

Cipras odbio mjere štednje, slijedi neizbježan sukob s Njemačkom?
Grčka odbija suradnju s međunarodnim vjerovnicima poznatim kao trojka i njihov program štednje, izjavio je u petak grčki ministar financija Janis Varufakis nakon sastanka s Jeroenom Dijsselbloemom, predsjednikom skupine ministara financija eurozone

"Odbijamo suradnju s tripartitnim povjerenstvom koje ne priznaje čak ni Europki parlament", izjavio je Varoufakis.

 

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem upozorio je u petak novu lijevu vladu Aleksisa Ciprasa koja se protivi mjerama štednje da mora poštovati ugovore koje je Atena potpisala s europskim partnerima.

 

"Zanemarivati te ugovore nije dobar put", rekao je predsjednik eurozone nakon susreta s novim grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom.

 

Zatražio je od Grčke da "utvrdi svoje stajalište da bi se moglo ići dalje".

 

Grčki ministar je opetovao da Grčka doista želi "dijalog" s Europom, ali ne s "klimavim povjerenstvom, (izaslanstvom) trojke".

 

Dijsselbloem je u petak poslije podne doputovao u Atenu gdje se prvi put sastao s novom vladom Aleksisa Ciprasa, nakon pobjede njegove stranke radikalne ljevice Sirize na parlamentarnim izborima.

 

Prije razgovora s ministrom financija, predsjednik euroskupine se sastao s premijerom Ciprasom, potpredsjednikom vlade Joanisom Dragasakisom i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova za međunarodnu trgovinu Euklidisom Cakalotosom.

 

(jutatrnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

Atenska burza koja se u petak ujutro otvorila u plusu, počela je u ranim poslijepodnevnim satima padati izgubivši gotovo 2 posto, a kamatna stopa na grčke obveznice ponovno je porasla iznad 10 posto.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook