VIDEO/ UDARI PREKO 100 KM/H

Haos na Jadranu, poplavljeni dijelovi gradova, ima i ozlijeđenih!

Hronika30.01.15, 15:25h

Haos na Jadranu, poplavljeni dijelovi gradova, ima i ozlijeđenih!
U Dalmaciji puše olujno jugo, udari prelaze 100 kilometara na sat, zbog čega su u prekidu trajektne i katamaranske linije. Na sjevernom Jadranu već do 7 ujutro palo je gotovo 60 litara kiše po četvornom metru

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za srednju i južnu Dalmaciju, a na tom su području već sada snažni orkanski udari vjetra.
 

U Brodarici kod Šibenika ujutro se odvijala prava drama, pri čemu je jedan mještanin i ozlijeđen. Valovi su visoki i do dva metra.
 

Jedan brod valovi su u svom divljem pohodu potpuno potopili, a izgubljeni vlasnik uzalud ga je pokušavao spasiti pred naletom dvometarskih valova. U pomoć su mu priskočili sumještani, no jedan je Brodaričanin pritom nastradao, nakon što je puknuo brodski konop i rasjekao mu čelo.

 

"U Dalmaciji puše olujno jugo, udari prelaze 100 kilometara na sat, zbog čega su u prekidu trajektne i katamaranske linije", objašnjava RTL-ova metereologinja Tea Blažević.

 

Na splitskom području očekuju se danas izraženiji pljuskovi s grmljavinom, nagle promjene smjera vjetra, a moguća je i pojava pijavica.

 

Dijelovi Šibenika i Rijeke pod vodom


Dok je u Šibeniku poplavljen dio rive, u Rijeci je već poplavila tržnica.
 

"Na sjevernom Jadranu već do 7 ujutro palo je gotovo 60 litara kiše po četvornom metru, a obilnih oborina bit će i u nastavku dana", dodaje Blažević.
 

 

Moguć snijeg u kopnenim područjina


U kopnenim dijelovima Hrvatske bit će promjenljivo do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a u gorskom području susnježicom i snijegom. U nizinama unutrašnjosti kiša će poslijepodne i osobito navečer prijeći u susnježicu, mjestimice i snijeg.
 

Temperatura zraka očekuje se od 6 do 11 u unutrašnjosti te od 9 do 14 stupnjeva na Jadranu. Navečer se očekuje osjetan pad.

 

Trajektni promet u prekidu


U prekidu su trajektne linije Valbiska-Merag,Stinica-Mišnjak, Makarska-Sumartin te katamaranske Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Jelsa-Bol-Split, Lastovo - Vela Luka - Hvar – Split, Korčula- Hvar-Split te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.
 

 

Snijeg mjestimice usporava promet u Gorskom kotaru


Ukinuti su zimski uvjeti uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do Bosiljeva, pa je promet sada dopušten za sve kategorije vozila, javio je Hrvatski autoklub (HAK).
 

Kolnici su mokri i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a snijeg mjestimice usporava promet u Gorskom kotaru. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić te čvorova Vrbovsko i Bosiljeva 2. Jak vjetar usporava promet na dionici Kikovica-čvor Vrata.
 

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook