Iz reda srpskog naroda

SNSD želi predložiti potpredsjednika Federacije BiH

Front30.01.15, 14:36h

SNSD želi predložiti potpredsjednika Federacije BiH
Rukovodioci Federacije, predsjednik i dvoje potpredsjednika, biraju se iz sva tri naroda, konstitutivna u Bosni i Hercegovini

 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je zainteresiran za predlaganje kandidata za potpredsjednika Federacije BiH srpske nacionalnosti ukoliko bi takav prijedlog podržala većina srpskih delegata u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

 

To je novinarima danas u Sarajevu izjavio Slaviša Mihajlović, član srpskog kluba delegata, ujedno član SNSD-a, tokom nastavka konstituirajuće sjednice ovog doma.

 

Prema dnevnom redu, usvojenom u prvom dijelu konstituirajuće sjednice 15. januara, predstoji izbor predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH.

 

To se nije desilo danas jer u Parlament još nije dostavljen nikakav usaglašeni prijedlog za kandidata koji će ubuduće biti na dužnosti potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Rukovodioci Federacije, predsjednik i dvoje potpredsjednika, biraju se iz sva tri naroda, konstitutivna u Bosni i Hercegovini.

 

Kao izvjesni predsjednik spominje se Marinko Čavara, Hrvat po nacionalnosti, član Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kao jedna od dvoje potpredsjedavajućih Melika Mahmutbegović, Bošnjakinja, kadar Stranke demokratske akcije.

 

Pitanje ko će biti drugi potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda još je diskutabilno bar prema dosadašnjim zvaničnim izjavama.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook