Taj kobni franak

Pitanje svih pitanja: Zašto su austrijske banke kreirale kredite u 'švicarcima'?

Biznis Klub30.01.15, 11:36h

Pitanje svih pitanja: Zašto su austrijske banke kreirale kredite u 'švicarcima'?
Cota tvrdi da su austrijske banke odlučile kupovati franke i plasirati kredite u franku u razdoblju kada je Švicarska središnja banka pokušala pokrenuti umrtvljeno gospodarstvo provodeći ekspanzivnu monetarnu politiku po uzoru na Japan. Ta je politika podrazumijevala izrazito niske kamatne stope i značajnu deprecijaciju tečaja franka

 

Gostujući na javnoj tribini Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, profesor Boris Cota osvrnuo se na problem kredita u švicarskim francima objašnjavajući zašto su austrijske banke baš sredinom 2000-ih kreirale kredite u 'švicarcima'.


Cota tvrdi da su austrijske banke odlučile kupovati franke i plasirati kredite u franku u razdoblju kada je Švicarska središnja banka pokušala pokrenuti umrtvljeno gospodarstvo provodeći ekspanzivnu monetarnu politiku po uzoru na Japan. Ta je politika podrazumijevala izrazito niske kamatne stope i značajnu deprecijaciju tečaja franka. 

 

'U tom trenutku finansijske institucije kupuju franak, mijenjaju ga za euro i rade posao', kaže Cota, dajući do znanja da su na taj način korisnicima omogućile jeftinije kredite, ali su ih istovremeno izložile značajnom valutnom riziku. 

 

Drugim riječima, banke su s razlogom mogle očekivati rast tečaja nakon završetka razdoblja monetarnog popuštanja. Dodatnu eskalaciju tečaja franka izazvali su nepredviđeni događaji poput aktualnih mjera Evropske centralne banke i bijega kapitala iz Rusije u švicarske banke.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook