Uskoro počinje Merlinka

Film o Susan Sontag otvara 3. festival LGBT filma u Sarajevu

Mediji29.01.15, 14:39h

Film o Susan Sontag otvara 3. festival LGBT filma u Sarajevu
Festival se već treći put organizira u Sarajevu, a u okviru tri dana festivalskog programa bit će prikazano pet dugometražnih dokumentarnih i igranih filmova

 

Sarajevski otvoreni centar će od 30. januara do 1. februara organizirati u Art Kinu Kriterion Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka", koji je prvi put održan prije šest godina u Beogradu s idejom da promovira filmove koji se bave LGBT temama.

 

Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki.

 

Festival se već treći put organizira u Sarajevu, a u okviru tri dana festivalskog programa bit će prikazano pet dugometražnih dokumentarnih i igranih filmova.

 

Festival će u petak, 30. januara otvoriti dokumentarni film Nancy D. Kates iz 2014. godine "O Suzan Sontag", koji se intimno bavi životom žene što je zahvaljujući svom obrazovanju, strasti i aktivizmu postala jedna od najuticajnijih književnih, političkih i feminističkih ikona svoje generacije.

 

Na otvaranju festivala govorit će i umjetnice koje su imale priliku da rade sa Susan Sontag u Sarajevu za vrijeme rata.

 

Drugog dana festivala bit će prikazana dva filma - dokumentarno/igrani film "Krug" švajcarskog režisera Stefana Haupta. Film, nagrađen na Berlinale festivalu, predstavlja Cirih sredinom pedesetih godina prošlog vijeka. Stidljivi mladi nastavnik, Ernst Ostertag postaje član gej organizacije "Der Kreis". Tu upoznaje transvestitsku zvijezdu Rebija Rapa i odmah se ludo zaljubljuje u njega.

 

Film se iz sadašnje perspektive bavi vremenom kada je "majka" svih evropskih homoseksualnih organizacija bila na vrhuncu do trenutka kada je polako počela da se raspada.

 

U vrijeme kad je ugnjetavanje homoseksualaca bivalo sve intenzivnije u Cirihu, dva mlada i veoma različita muškarca se bore za svoju ljubav i, uz prijatelje, za prava homoseksualaca.

 

Drugo ostvarenje je njemački igrani film Anne Zohra Berrached iz 2013. godine "Dvije majke". Ovo je priča o dvije žene, koje, kao i mnogi lezbejski parovi u Njemačkoj, shvataju da je put do djeteta mnogo teži nego što misle, jer većina banki sperme ne pružaju usluge lezbejskim i gej parovima iz zakonskih razloga.

 

Trećeg dana festivala bit će prikazan američki dokumentarni film iz 2014. godine "Borba za istospolne brakove", koji govori o događajima iza scene vezanim za tužbu protiv savezne države zbog zabrane istospolnih brakova u Kaliforniji.

 

Film prikazuje iskustva tužitelja i dva gej para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istospolnih brakova.

 

Festival će zatvoriti australijski igrani film iz 2013. godine "52 utorka", koji prati život šesnaestogodišnje Bili koja mora naglo da se osamostali kada joj majka otkrije da planira da promijeni spol, što dovodi do toga da provode vrijeme zajedno samo utorkom popodne.

 

- Nakon što je prošla "Merlinka" za vrijeme diskusije o transeksualnosti bila nasilno prekinuta kada je 14 maskiranih osoba napalo goste i gošće festivala i demoliralo Art kino Kriterion, važno je da i ove godine zajedno pokažemo da nas nasilje neće zaustaviti u borbi za bolje društvo i ljudska prava za sve - navodi se u saopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook