Dok se naši dogovaraju...

Kocijančič: Evropska unija nestrpljivo čeka izjavu!

Front29.01.15, 08:54h

Kocijančič: Evropska unija nestrpljivo čeka izjavu!
Evropska unija već s nestrpljenjem iščekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine što prije dopuni i na potpis političkim liderima pošalje izjavu o reformama koje će našu državu pokrenuti prema euroatlantskim integracijama.



Kako je za „Dnevni avaz" izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za zajedničku vanjsku poliiku i sigurnost i potpredsjednice Evropske komisije Federice Mogherini, pozicija EU je sasvim jasna.



- Vijeće Evropske unije saopćilo je da je put BiH naprijed, ali istovremeno i način na koji rješava bitna pitanja, poput nezaposlenosti i ekonomije, nepovratna pisana obaveza koju će usaglasiti Predsjedništvo BiH, potpisati lideri stranaka i prihvatiti Predstavnički dom parlamenta BiH. EU očekuje da se poduzmu reforme koje su u okvirima procesa pristupanja EU - kaže Kocijančič.



Po njenim riječima, tekst pisane i potpisane i prihvaćene izjave treba sadržavati opredjeljenje da će se raditi na reformama definiranim u programu „Rast i zapošljavanje", vladavini zakona i dobroj vlasti te rješavanju drugih problema funkcionalnosti, poput usvajanja mehanizma koordinacije.



- Evropska unija sada jedva čeka da dobije usaglašen tekst opredjeljenja za reforme. Želimo ga vidjeti što je prije moguće - istakla je Kocijančič.



Ona je za „Avaz" govorila i uime Ureda komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna.

(FENA/dg)
 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook