Na inicijativu Evropske unije

Široka koalicija na nivou BiH: SNSD i SBB ulaze u vlast?

Front29.01.15, 08:40h

Široka koalicija na nivou BiH: SNSD i SBB ulaze u vlast?
Formiranje vlasti nije zapelo samo na federalnoj razini, već i na državnoj i ništa ne upućuje na to da bi se situacija mogla riješiti brzo i lako, a u javnosti se posljednjih dana plasiraju i informacije o tome kako Evropska unija odnedavno zagovara uspostavu široke koalicije stranaka na državnoj razini, uz obvezno učestvovanje SNSD-a Milorada Dodika i SBB-a Fahrudina Radončića.

 

Izvor: Dnevni-list.ba


Mediji u Republici Srpskoj objavili su da je Evropska unija pokrenula inicijativu da na razini BiH bude formirana široka koalicija stranaka s ciljem provođenja reformi koje su postavljene kao uvjet za daljnje približavanje europskim integracijama.


Navodno su zapadni diplomati u Sarajevu već počeli tajne pregovore s brojnim domaćim političkim liderima da bi ih privoljeli na kompromis koji bi podrazumijevao da se u budućem sastavu Vijeća ministara BiH nađe mjesta i za kadar SNSD-a i SBB-a. Radi se to jer su u EU-u shvatili da je bez uključivanja u vlast svih relevantnih političkih čimbenika u BiH u iduće četiri godine nemoguće napraviti bilo kakav napredak.


Osovine


SNSD, koji je napravio vlast u Republici Srpskoj, i prije toga je “izguran” iz koalicije na razini države čija su osovina SDA, DF i Savez za promjene, a kojima se nevoljko priključio i HDZ BiH. Ne treba zaboraviti strateško partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH, kao ni činjenicu da su ove dvije stranke potpisale prvi partnerski sporazum nakon izbora objavljujući kako su oni osovina za formiranje vlasti. Nakon što su stvari krenule mimo njihovog plana te je Čović zarad formiranja vlasti u Federaciji bio primoran potpisati sa SDA i DF-om, jedne prilike kazao je kako je “dana riječ i stisak ruke” za njega jača nego bilo kakav potpis.


Iako se HDZ BiH ponaša kao dio parlamentarne većine koju čine SDA, DF i Savez za promjene, ne treba zaboraviti, Dragan Čović nije nikad potpisao nijedan papir o bilo kakvom partnerstvu sa Savezom za promjene.


Komplikacije oko formiranja vlasti u Federaciji, ali i na razini BiH, te oko izjave o opredijeljenosti za europski put koja je već trebala biti usuglašena i potpisana od političkih lidera, jasno upućuje kako u sadašnjoj konstelaciji odnosa neće biti lako provoditi bilo kakve reforme.


No ni činjenica da bi uzimajući SNSD za partnera i u Federaciji bili riješeni problemi oko formiranja vlasti jer ta stranka ima tri izaslanika u Klubu Srba u federalnom Domu naroda, ne opredjeljuje SDA i DF za takvo rješenje. Štoviše, na svaki način pokušavaju zaobići ovu stranku.


Čović se oko izbora srpskog potpredsjednika u FBiH ne oglašava. Čeka da rješenje daju SDA i DF. Ako ga ne bude, onda će se, kaže on, morati vidjeti kako dalje.


Savez protiv


U Savezu za promjene (SDS, PDP; NDP) ne žele ni čuti ni za kakvu široku koaliciju i mogućnost da sa SNSD-om dijele vlast.


Govoreći o mogućnosti pravljenja široke koalicije na razini BiH, potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić kaže kako to nije opcija. “Jasan je strah kod stranaka koje su zloporabljivale sudjelovanje SNSD-a u vlasti u BiH da to ubuduće neće moći činiti, jer SNSD-a neće biti u vlasti. Zbog toga oni žele na bilo koji način vratiti SNSD u igru”, kaže Tadić. On napominje kako se istovremeno vrši pritisak u javnosti Republike Srpske da Savez za promjene ne zastupa interese Republike Srpske i da to jedino može SNSD. “Pokušavaju otvoriti neka vrata u strankama u FBiH i stranim veleposlanstvima nudeći sve što pretpostavljaju da se traži od njih, pa i prijenos nadležnosti, ako SNSD dobije priliku biti dio vlasti u BiH. To je čista politička šizofrenija SNSD-ovaca koji strepe od gubitka vlasti”, oštar je Tadić. Što se tiče uloge HDZ-a BiH, Tadić kratko kaže kako je isključivo na njima odluka o njihovoj ulozi u koaliciji na državnoj razini.


Potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić kazao je jučer da će Vijeće ministara BiH biti formirano do polovice veljače i da će krenuti putem reformi.  Naglasio je da u toj vlasti neće biti SNSD-a, za koji je ustvrdio da za deset godina nije ostvario napredak u interesu građana.


Nervoza


Zastupnica SNSD-a u državnom Parlamentu Dušanka Majkić kaže kako u ovoj zemlji ništa ne ide lako, pa ni formiranje vlasti. Dodaje kako je čula da postoji inicijativa EU-a oko formiranja široke koalicije, ali ništa više od toga. “Ne znam je li iko kontaktirao predsjednika oko toga. Kroz Parlament se ne može osjetiti ništa što bi ukazivalo na takvu inicijativu. Za par dana će se sve znati”, kazala je Majkić.


Predsjedatelj Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD, za razliku od SDS-a i PDP-a, nema namjeru ubacivati svoje ljude u Vijeće ministara BiH, ali ima i namjeru i kapacitete u zajedničkim institucijama spriječiti bilo kakvu destabilizaciju Republike Srpske i njezinih institucija.


Bakir Izetbegović i Željko Komšić objeručke su prihvatili SDS i PDP za svoje partnere i mi u takvoj priči nemamo namjeru sudjelovati”, poručio je Košarac.


Prema njegovim riječima, ljudi iz PDP-a, koji dugo nisu bili ni na kakvim funkcijama, pokazuju nervozu zbog činjenice da još nije uspostavljena vlast na razini zajedničkih institucija BiH.


On je dodao da je jučer imao sastanak s predstavnicima Evropske unije u BiH i da je apsolutna neistina da niko ozbiljan u Uniji ne računa na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i SNSD.


“Dokaz je i u činjenici da su europski dužnosnici, uključujući i šefove diplomacije Velike Britanije i Njemačke, apsolutno uvažili primjedbe predsjednika Dodika na tekst izjave Predsjedništva BiH, čime su ponizili Mladena Ivanića i trećerazredne diplomate u veleposlanstvima od kojih Ivanić i PDP redovito skupljaju bombastične informacije”, naglasio je Košarac.


On je upozorio da bi Ivanić i dužnosnici PDP-a trebali kazati javnosti zašto je Bakir Izetbegović protiv usvajanja nove izjave o europskom putu u Predsjedništvu BiH.
Komentirajući informaciju da je EU pokrenuo inicijativu da se na razini BiH formira široka koalicija s ciljem provođenja reformi, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je naglasio da mu ne pada nam napamet koalirati sa SDA.


“Dobio sam više od 200.000 glasova na kritici užasno neuspjele vlasti SDA, bošnjačke, odnosno, islamističke državne mafije, sustavne korupcije i zloporaba te iste vlasti u pojedinim segmentima pravosuđa, i što se tiče SBB-a, ne pada nam napamet koalirati sa SDA”, istaknuo je Radončić.


Evropske snage


Predsjednik HDZ-a 1990. i izaslanik u državnom Domu naroda Martin Raguž navodi kako HDZ 1990. od početka zastupa stav kako bi široka koalicija koja je opredijeljena za evropsku perspektivu bila dobro rješenje za deblokadu reformskih procesa u BiH. “To je od početka bila naša priča, jer je za ozbiljne reforme potreban širi konsenzus”, ističe Raguž i navodi kako u EU-u postoji zabrinutost zbog zastoja i situacije u BiH. Podsjeća kako je još i prije izbora potpisana deklaracija narodnjačkih stranaka o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima, ali da to nije bio ekskluzivan krug već da su se mogli priključiti svi koji prihvaćaju europske vrijednosti. Umjesto široke koalicije proeuropskih snaga došlo je do reduciranja, pa je tako i HDZ 1990. ostao izvan priče o formiranju vlasti.


Široka koalicija koja bi zaista radila na reformama i europskom putu bila bi poželjna. Zakoni bi se lakše donosili i bili bi prohodniji na svim razinama vlasti. HDZ-u BiH i Draganu Čoviću ulazak u vlast Dodika i Radončića značio bi veliko rasterećenje, no sudeći po raspoloženju u suprotnom bloku, takav rasplet je teško moguć. Je li jači potpis ili stisak ruke i dana riječ, ostaje za vidjeti.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook