'Pripazili' studente

U studentskim domovima u FBiH smještaj i hrana skuplji za 45 maraka

Hronika29.01.15, 08:11h

U studentskim domovima u FBiH smještaj i hrana skuplji za 45 maraka
Za sve studente smještene u domovima u FBiH cijena smještaja i ishrane za ovaj mjesec uvećana je za 15 KM, a kantonima koji učestvuju u sufinansiranju poslane su fakture uvećane za 30 KM.

 

 

Potvrdio je ovo za Oslobođenje Emir Kadrić, predsjedavajući Zajednice studentskih centara u FBiH i direktor Studentskog centra u Sarajevu.


Još prije nekoliko mjeseci odlučeno je da cijene usluge smještaja i ishrane u studentskim domovima od januara budu više za 45 KM s tim da sudionici u sufinansiranju smještaja i ishrane studenata u domovima snose dodatnih 30 KM po studentu, a preostalih 15 KM studenti.


- Iako svi kantoni nisu pristali na povećanje, mi smo im poslali fakture za januar sa novom uvećanom cijenom od 219 KM. Doduše ta faktura će doći na naplatu tek nekada kasnije kada se formira vlast i usvoje budžeti za ovu godinu, jer su nam trenutno pojedini kantoni dužni sredstva još od septembra prošle godine, rekao je Kadrić.


On je istaknuo da od Unsko-sanskog i Srednobosanskog kantona čeka još uvijek izjašnjenje po pitanju korekcije cijene, dok su ZDK i Vlada FBiH odmah pristali i planirali sredstva za ovu namjenu.


- Iz Tuzlanskog kantona su nam također kazali da će planirati sredstva u budžetu za ovu godinu. Ostaje da vidimo da li će to tako biti. Mogu samo da kažem da je to minimum koji mogu uraditi za svoje studente. Ako odbiju uvećane fakture i ne htjednu je platiti, studenti koji dolaze iz tih kantona bit će prinuđeni da plate tih dodatnih 30 KM. Ali onda će studenti znati da su kantoni jedini odgovorni za to, jer mi u studentskom centru nismo željeli da dijelimo studente i da neko plaća 15, a neko cijeli iznos, rekao je Kadrić, uvjeren da će na kraju ipak svi prihvatiti novu cijenu.


Kadrić navodi da je do korekcije cijena moralo doći i ponovio je da je to isključivo posljedica rasta cijena na tržištu roba i usluga.


- Odgovorno tvrdim da je i tih 45 KM malo s obzirom na to da cijene na tržištu, naročito poljoprivrednih proizvoda, rastu. Dovoljno je otići na pijacu pa vidjeti kakva je situacija, kazao je on.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook