BESIMA BORIĆ/ MOJ STAV

Čemu osveta: Zašto smatram da SDP treba podržati DF-ovog kandidata iz reda srpskog naroda?!


28.01.15, 19:43h

 

Velika se diskusija otvorila oko izbora potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, što je trenutne partnere za konstituiranje vlasti dovelo u mat poziciju i sve oči usmjerilo prema mogućoj odluci SDP BiH oko, eventualnog, učešća u vlasti, odnosno pomoći oko rješavanja ovog čvora.


SDP BIH ima zaključak Kongresa i organa i to ne treba ni dirati ni dalje diskutirati o tome. To ne znači da SDP-ova podrška izboru DF-ovog kandidata znači i ulazak u vlast i mijenjanje kongresnih odluka.


Dio delegata SDP BIH u Domu naroda može podržati DF-ovog kandidata i svojim gestom pokazati šta, zapravo, znači biti konstruktivna opozicija. SDP BIH će takvim gestom pokazati da se ne bavi politikanstvom nego politikom, pokazaće da je u stanju jasno razlučiti šta je opće, a šta parcijalno uskotranačko dobro, pokazaće da se nikom ne sveti zbog silnih blokada koje je i sam doživljavao u prethodnom periodu i pokazaće se zrelom političkom partijom, koja je u stanju prevazići dnevnopolitičke interese zarad dobra BiH i nove zadaće koju je pred nju postavila EU.


Nema izvršavanja tih zahtjeva bez konstituiranja vlasti na svim nivoima i punog preuzimanja odgovornosti za sve.


SDP BIH ne treba podleći zakulisnim igrama, spinovanim informacijama i kvalifikacijama nego treba nadvisiti sve i pokazati kako se vodi politika. Naravno, sve to treba jasno reći, medijski promovirati i kroz političku aktivnost se potruditi da stav dođe do što većeg broja i članstva i građanstva.


Kao članica GOSDP BiH zastupaću ovaj stav i na sjednici 31. 1. 2015. u Tuzli.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook