NEMA DOZVOLU, A LETI POD BOSANSKIM IMENOM

Šta se krije iza aviokompanije Bosnian Wand Airlines: Nova prevara na bh. tržištu i prljava marketinška igra?!

Biznis Klub27.01.15, 21:54h

Šta se krije iza aviokompanije Bosnian Wand Airlines: Nova prevara na bh. tržištu i prljava marketinška igra?!
Nakon što je sinoć načela temu Bosnian Wand Airlines, TV1 večeras je objavila nove detalje priče o najblaže rečeno nezakonitim aktivnostima ove firme, koja se predstavlja kao nova domaća aviokompanija

 

 

Osim, kako tvrde izvori ove tv kuće, lukave marketinške igre, kojom obmanjuju građane BiH, BWA krši i zakone ove države. Osnivač BWA je AL WAND doo iz glavnog grada Iraka – Bagdada. Kao fizičko lice pojavljuje se Al-Ameri Abdulrazak Idham Mohsin. U Registru bh. poslovnih subjekata zavedeni su kao društvo sa ograničenom odgovornošću za zračni promet, turizam i trgovinu, sa sjedištem u Novom Sarajevu, u ulici Kolodvorska na broju pet.

 

Pored Al Amerija, koji se vodi kao direktor ove fantomske firme, u upravi se pojavljuje i ime Mohameda Tahsina Abdulkadera, kao tehničkog direktora sa ograničenjem u zastupanju do deset hiljada maraka.

 

Osnivački kapital firme je dvije hiljade maraka, od kojih je hiljadu unio bagdadski Al Wand, a drugu hiljadu izvjesni Al Ameri, nastanjen u istoj ulici i na istom broju u Bagdadu gdje je sjedište Al Wanda. Za BWA u Registru nema podataka o djelatnosti koju obavljaju, a kao podružnica navedena je poslovna jedinica u Živinicama s adresom koja odgovara adresi tuzlanskog aerodroma i koja, provjereno, ne postoji.

 

Zastupnik podružnice također je Al Ameri. BWA u Registru nema upisan ni carinski broj, a, saznaje TV1, ni pri promotivnom letu za Atinu ga nisu imali, kao ni ostalu carinsku dokumentaciju, te su carinici na aerodromu, potvrđeno je za TV1 iz UIO, zatražili da Uprava izvrši kontrolu statusa te firme, što će biti urađeno narednih dana.

 

Da se ne radi o aviokompaniji jasni su i u Direkciji za civilnu avijaciju BiH. Kako je ova tv kuća sinoć već prenijela, BWA nema Potvrdu zračnog operatera, to jeste AOC, izdatu od Direkcije, a koja je neophodna za obavljanje zračnog prevoza putnika i robe u komercijalne svrhe. 

 

„Kompanija BWA registrovana je kao društvo s ograničenom odgovornošću za zračni promet i turizam, stoga joj faktički niko ne može zabraniti da se u svom nazivu naziva aviokompanijom“, kažu u BWA, dok u Direkciji za civilnu avijaciju BiH navode da iako kompanija, u čijem imenu stoji pridjev bosanski, zapošljava određeni broj građana BiH, ona, kako su to pojedini mediji prenijeli, nije aviokompanija.

 

Naši izvori iz vrha direkcije pozivaju nadležne tržišne inspekcije da provjere BWA, s obzirom da se, kako kažu, radi o dezavuisanju javnosti i prljavoj marketinškoj igri firme koja nije ništa do obična turistička agencija. 

 

„Izjava o namjerama u nadi dobijanja AOC-a upućena je u BHDCA s potrebnom dokumentacijom. Nakon toga održan je sastanak u Banjoj Luci gdje je razmatrana osnovna dokumentacija. Tako da se može reći da je BWA u postupku dobijanja AOC-a“, naglašavaju u BWA.

 

Izvori TV1 iz Direkcije kategorični su da BWA nije podnijela zahtjev za dobijanje AOC-a. Na sastanku su predstavnici Wand-a smo informirani o potrebnoj dokumentaciji za dobijanje dozvole. Izvori navode i da ne mogu napraviti ni inspekciju te firme, jer se ne radi o aviokompaniji. Izvor TV1 jasno ističe da BWA ne može obavljati letove koje najavljuju, jer je i za promotivni dozvolu tražio i dobio grčki Hermes Airlines. Pitamo i je li kršenje zakona korištenje dijela naziva BiH u imenu firme...

 

„BWA želi izrasti u prepoznatljiv bh. brend na avijacijskom tržištu. Bez obzira što je strani kapital, BWA je registrovana u BiH i treba da se tretira kao bh. kompanija. Stoga ima pravo da u svom nazivu sadrži prefiks – Bosnian“, navode u ovoj kompaniji.

 

No, čini se da nema pravo. Naime, BWA suprotno zakonu u imenu nosi naziv bosanski. Nadležno, za davanje dozvole za korištenja naziva ili dijela naziva države u imenu neke firme ili organizacije, a u skladu sa Zakonom o upotrebi i zaštiti naziva BiH, je Vijeće ministara. BWA dozvolu nema. Potvrđeno je to i iz državnog Ministarstva pravde.

 

„Prema stanju službene evidencije utvrđeno je da kompanija Bosnian Wind Airlines nije podnijela zahtjev, u Zakonom propisanoj proceduri, za izdavanje odobravanja za upotrebu naziva Bosne i Hercegovine, u vezi s čim nije ni izdano odobrenje“, ističu u Ministarstvu pravde BiH.

 

Pitamo i je li još teže kršenje zakona upotreba obilježja BiH. To pravo imaju isključivo državne institucije, agencije i kompanije. Privatne firme, bilo kojom djelatnošću da se bave, na isticanje simbola BiH, grba ili zastave, nemaju zakonsku osnovu, što je, u slučaju BWA, čini se već posao za državno Tužilaštvo.

 

Na pitanje o korištenju simbola zemlja iz BWA na TV1 nisu dobili odgovor. Nisu ni na pitanje dezavuišu li javnosti tvrdnjama da su aviokompanija, te zbog čega nisu podnijeli aplikaciju za dobijanje AOC dozvole i na koji način planiraju realizirati najavljene letove? Spisak 50-ak uposlenih, koji je ova tv kuća tražila, tvrde iz BWA - poslovna je tajna, a odgovor nije dobiijen ni na pitanje o trostrukom lizingu aviona, koji je, saznaje se, zabranjen, a o kome je TV1 sinoć izvještavala.

 

Pitanje koje visi u zraku jeste može li se očekivati reakcija nadležnih tužilaštva i istražnih agencija... Za kraj, podsjetit ćemo čime se sve irački Wand bavi.

 

Muhamed Al-Ameri, jedan od vlasnika Wand grupacije kaže:

 

- BWA je dio grupe kompanija u vlasništvu iračke Wand grupacije. Radimo na različitim poljima, a među njima su poljoprivreda i razvoj malih preduzeća.

 

Slijedi prilog TV1...

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook