Nakon izjave guvernera Kozarića

Centralna banka BiH demantuje: Nismo ponudili nikakvo rješenje problema otplate kredita u francima!

Hronika27.01.15, 19:02h

Centralna banka BiH demantuje: Nismo ponudili nikakvo rješenje problema otplate kredita u francima!
Guverner je posebno naglasio da konkretno rješenje može biti napravljeno jedino uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata, navodi se u saopćenju CBBiH

 

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) demantuje navode o ponuđenim rješenjima u vezi problema otplate kredita u švajcarskim francima, koje je u saopštenju, objavljenom nakon sastanka s guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem, iznio predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković.

 

CBBiH ističe da je guverner Kozarić održao danas sastanak s predsjednikom Udruženja "Švicarac" te ga informisao o spremnosti CBBiH da, s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, posreduje u iznalaženju rješenja koje bi zadovoljilo sve strane i pružilo određeno dozu sigurnosti korisnicima kredita u švajcarskim francima.

 

Također dodaju da je guverner obavijestio Durakovića da će na današnjoj sjednici Komitet za finansijsku stabilnost razmatrati situaciju nastalu promjenom kursa CHF i servisiranjem kredita s valutnom klauzulom u CHF koje imaju bh. građani.

 

- Guverner je posebno naglasio da konkretno rješenje može biti napravljeno jedino uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata - navodi se u saopćenju.

 

Podsjećaju da je Stalni odbor za finansijsku stabilnost preporučio danas bankama koje su odobravale kredite u CHF da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike ovih kredita.

 

Rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Odbora za finansijsku stabilnost, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

 

ODRŽANA SJEDNICA STALNOG ODBORA ZA FINANSIJSKU STABILNOST

 

Stalni odbor za finansijsku stabilnost, na sastanku održanom danas preporučio je Hypo Alpe Adria banci u oba bh. entiteta, a koja je odobravala kredite u švajcarskim francima, da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike ovih kredita.

 

Rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Komiteta za finansijsku stabilnost.

 

Komitet je prihvatio informaciju Agencije za osiguranje depozita BiH o isplati osiguranih depozita u Bobar banci a.d. Bijeljina.

 

Do sada je izvršena obaveza isplate osiguranih depozita prema 8.582 deponenta u ukupnom iznosu od oko 60 miliona KM.

 

Oko 60 posto isplaćenog novca ostalo je kanalima bankarskog sektora. Očekuje se da će glavnina osiguranih depozita biti isplaćena u narednih deset dana.

 

Sastanku Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost predsjedavao je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su mu ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministri finansija Federacije BiH i Republike Srpske Ante Krajina i Zoran Tegeltija, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić, te rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atoyan, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

 

(Fena/md)

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook