Zbog neusvajanja budžeta FBiH

Od 1. februara niko neće biti nadležan za korupciju i organizirani kriminal?!

Front27.01.15, 15:09h

Od 1. februara niko neće biti nadležan za korupciju i organizirani kriminal?!
Kantonalna tužilaštva s 1. februarom gube nadležnost, a specijalni odjeli pri Vrhovnom sudu i Federalnom tužilaštvu, koji bi tada trebali početi rad - još nisu formirani

 

Federalni USKOK ide na čekanje. Set antikorupcijskih zakona usvojenih tokom predizborne kampanje neće se primjenjivati do daljnjeg. Naime, prvog februara trebala bi početi primjena Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, ali to neće biti moguće, jer posebni odjeli federalnog Tužilaštva i Vrhovnog suda, koji bi od kantonalnih tužilaštava preuzeli nadležnost za djela organizovanog i privrednog kriminala, te korupcije, još nisu formirani, javlja Federalna televizija.

 

„Poseban odjel federalnog suda i tužilaštva koji se uspostavljaju ovim zakonom bit ća snažne i specijalizirane institucije koje će se moći uhvatiti u koštac s kriminalom i korupcijom. Način rada i ovlasti u godinama koje dolaze zamišljene su da omoguće rezultate rada koje protekle tri godine ostaruje USKOK u Hrvatskoj", najavljivao je u Parlamentu BiH u decembru 2013. federalni premijer Nermin Nikšić.

 

Najavljena primjena Zakona za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije, te formiranje federalnog USKOK-a pretvorili su se u pravu farsu. Za četiri dana u Federaciji niko neće biti nadležan za organizirani kriminal i korupciju. Kantonalna tužilaštva s 1. februarom gube nadležnost, a specijalni odjeli pri Vrhovnom sudu i Federalnom  tužilaštvu, koji bi tada trebali početi rad - još nisu formirani.

 

"Ne možete izabrati ljude koji bi radili taj posao ukoliko im ne možete dati platu. A da biste im dali platu, ona mora biti određena budžetom, a budžet još nije usovojen. Budžet bi trebao usvojiti federalni parlament, a on nije konstituisan", pojašnjava Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

 

Očit pravni vakuum mogao bi se premostiti izmjenom Zakona koji bi odgodio njegovu primjenu. Takva inicijativa tražena je s više strana. I od predsjednika Vrhovnog suda i od glavnog federalnog tužioca. Vlada Federacije o tome bi trebala raspravljati na narednoj sjednici.

 

"Federalno ministarstvo pravde je uputilo prijedlog izmjena ovog Zakona po hitnom postupku te će Vlada na narednoj sjednici raspravljati o ovome. Koliko znam, iz parlamenta su već javno iznijeli stav da smatraju da se rok za primjernu ovog zakona treba produžiti dok se ne usvoji budžet i potom imenuju sudi i tužioci u posebne odjele", navodi u dopisu ministar pravde FBiH Zoran Mikulić.

 

Prema riječima Edina Mušića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, u narednim danima očekuje se reagovanje Federalne vlade o ovome, a nakon toga hitno zajedanje oba doma.

 

HDZ BiH je, tvrdi Lidija Bradara, odnedavna predsjedavajuća Federalnog doma naroda, još u fazi donošenja Zakona upozoravala da ga je nemoguće provesti u zadatom kratkom roku, na što očito nisu mislili,  tvrdi, oni koji su ga donosili.

 

"Sada čekamo da Vlada donese neke odluke, a još nemamo nikakvih rješenja, jedino što smo uspjeli doći do saznanja da postoji problem oko implementacije. Očekujemo da Vlada riješi taj problem", kaže Bradara.

 

Iz Delegacije EU-a u BiH, koja je, također, doduše nakon inetrvencije, podržala SDP-ov set antikoruptivnih zakona, od kojih je Zakon o sprečavanju organiziranog kriminala i korupcije najvažniji, naglašavaju bitnost brzog premoštavanja nastalog pravnog vakuma.

 

"Mislimo da bi bilo prikladno da Vlada i Parlament odgode provođenje zakona i produže rok za implementaciju, kako bi se obavile pripreme za njihovo stupanje na snagu i nesmetano provođenje. Korupcija ima posljedice na društvo u cjelini, ovi zakoni se tiču svih nas, ali bi u ovom slučaju bilo preporučljivo da se ispune uslovi prije nego što se zakoni implementiraju. Također, ako se bude smatralo da se BiH neučinkovito bori protiv korupcije, nećemo imati samo pravni problem, već da to može uticati i na međunarodnu reputaciju BiH", kaže Andy McGaffy, portparol Delegacije EU-a u BiH.

 

S druge strane, primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine počinje 11. marta i tu neće biti prolongiranja, kaže ministar Mikulić. No, još nije jasno kako će u praksi biti primijenjen član 33. koji u nekim slučajevima agenciji daje ovlasti da bez prethodne objave javnog nadmetanja proda privremeno oduzetu imovinu i prije okončanja krivičnog postupka, čak i utvrđivanja ko je stvarni vlasnik imovine.

 

(Federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook