VIDEO/ PRODUKCIJA DEPO U NOVOM FILMSKOM PROJEKTU

Pišonja i Žuga stižu na veliko platno: Snima se film na temu kultne pjesme 'Zabranjenog pušenja'

Kultura27.01.15, 13:29h

Pišonja i Žuga stižu na veliko platno: Snima se film na temu kultne pjesme 'Zabranjenog pušenja'
Snimanje dugometražnog igranog filma u režiji Aleša Kurta bi se trebalo realizirati tokom 2015. godine, dok se premijera filma i tv serije planira za prvu polovinu 2016

 

 

”Balada o Pišonji i Žugi”, kultna pjesma grupe ”Zabranjeno pušenje”, bit će ekranizirana na velikom filmskom platnu. Kako saopćavaju iz producentske kuće DEPO, već su počele prve pripreme za produkciju filma koji nastaje po čuvenoj pjesmi koju je napisao Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, a zasnovanoj na istinitim događajima iz Sarajeva sa kraja osamdesetih godina prošlog vijeka.  

 

Scenarij za film napisali su zajedno Sejo Sekson i Vladimir Đurđević, pisac i dramaturg iz Beograda koji je prije nekoliko godina uradio i dramski tekst na istu temu, koji se igrao u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu i beogradskom Ateljeu 212.


Reditelj filma bit će poznati bh. filmski, tv i pozorišni reditelj Aleš Kurt, dok su producenti ove regionalne koprodukcije, osim samog Seje Seksona, Jasmin Duraković (DEPO, BiH) i Davor Pušić (FOKUS, Hrvatska). Osim nekoliko bh. i regionalnih tv stanica, sa kojima se trenutno pregovara u vezi koprodukcijskog ušćešća u filmu i realizacije mini tv serije koja se će također snimati, generalni sponzor i partner filma bit će Sarajevska pivara, čije će istoimeno pivo biti jedan od junaka filma.


Audicije za uloge u filmu predviđene su u naredna dva mjeseca, a planirano je da u filmu igra nekoliko velikih i poznatih bh. glumaca. Istovremeno, scenograf filma Osman Arslanagić, zajedno sa rediteljem filma i producentskom ekipom, obilazi lokacije za ovaj budući filmski projekat.

 


Razvoj projekta je podržan od strane Fondacije za kinematografiju FBiH, dok će novina u realizaciji ovoga filma biti i to što će sami ljubitelji pjesme i „Zabranjenog pušenja“, ali i budućeg filma, moći putem online fundrising kampanje podržati produkciju ovoga projekta.


Autor pjesme i koscenarista filma Sejo Sekson budući filmski projekat najavljuje sljedećim riječima:


- Film i mini serija o Pišonji i Žugi bit će moj izraz zahvalnosti svim ljudima koji su nas podržavali sve ove godine i omogućili nam lijepi život, koji sam vodio, putujući i pričajući naše gradske legende. Nadam se da ih nećemo razočarati.


Snimanje filma bi se trebalo realizirati tokom 2015. godine, dok se premijera filma i tv serije planira za prvu polovinu 2016.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook