Historijski trenutak i veliko slavlje

Radikalna ljevičarska stranka Syriza odnijela premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj

Front25.01.15, 20:54h

Radikalna ljevičarska stranka Syriza odnijela premoćnu pobjedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj
Sudeći prema rezultatima ankete sprovedene po izlasku građana s birališta u Grčkoj, izgleda da je ljevičarska partija Syriza ubjedljivi pobjednik današnjih parlamentarnih izbora i da ima šanse da osigura i jasnu većinu u parlamentu, javljaju agencije




Siriza je, prema anketi, osvojila između 35,5 i 39,5 odsto glasova i ima 12 procentualnih poena prednosti nad drugoplasiranom konzervativnom Novom demokratijom premijera Antonisa Samarasa, koju je podržalo između 23 i 27 odsto birača, javlja Reuters.



AP prenosi da je visoki funkcioner konzervativne Nove demokratije premijera Antonisa Samarasa priznao poraz na izborima.



"Izgubili smo", rekao je ministar zdravlja Makis Voridis na privatnoj televiziji Mega.



Drugi funkcioneri Nove demokratije rekli su novinarima da rezultati ankete nisu zvanični rezultati i napomenuli da u prošlosti nisu uvijek odražavali pravu situaciju, prenijela je grčka agencija ANA.



AP je naveo da je to "istorijska" pobjeda radikalne ljevičarske stranke u Grčkoj, a Agencija AFP primjećuje da bi, ukoliko rezultati budu potvrđeni, lider Sirize Aleksis Cipras (40) mogao da postane najmlađi premijer Grčke u posljednje četiri decenije.



"Izgleda da je ovo istorijska pobjeda, poruka koja se ne tiče samo grčkog naroda", rekao je portparol Sirize Panos Skuletis.



"Ona će odjeknuti širom Evrope i donijeti olakšanje."



Pristalice Sirize okupljaju se ispred sjedišta stranke u Atini da proslave pobjedu, prenosi ANA.



Predstavnici ljevičarskih stranaka iz Španije, Francuske, Italije i Njemačke pomno su pratili glasanje i rezultate ankete, u očekivanju ishoda koji bi, kako su rekli, mogao da označi početak šireg suprotstavljanja strogim mjerama štednje i promjeni politike i u njihovim zemljama.



Pobjeda Sirize bi, prema ocjenama agencija, mogla da označi ne samo politički preokret u Evropi, već i da bude presudna za ostanak Grčke u eurozoni.



Još nije poznato da li će Siriza imati većinu u parlamentu, za šta joj je potrebno 151 od 300 poslaničkih mjesta.
Anketa pokazuje da će radikalni ljevičari imati između 146 i 158 mjesta, pri čemu konačni rezultat zavisi od toga da li će u parlament ući Pokret socijal-demokrata bivšeg premijera Jorgosa Papandreua.



Britanska agencija objašnjava da bi Siriza, prema komplikovanim grčkim izbornim pravilima, kao najveća stranka u parlamentu trebalo automatski da dobije još 50 poslaničkih mjesta, ali broj glasova potrebnih za apsolutnu većinu zavisi od konačnog načina na koji će glasovi biti podijeljeni.



Ukoliko ne osigura apsolutnu većinu, Cipras će morati da pokuša da formira koaliciju s manjim partijama ili da postigne dogovor koji bi Sirizi omogućio da formira manjinsku vladu.
Anketu po izlasku s birališta zajedno su sproveli Metron analizis, GPO, Alko, MRB i Mark.



Siriza, na čijem je čelu Aleksis Cipras, najavila je da namjerava da pregovara o otpisu velikog dijela grčkog duga i okončanju strogih mjera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).



Cipras je, poslije glasanja u Atini, izjavio da građani danas odlučuju da li će se trojka sutra vratiti u Grčku kako bi bile ispunjene obaveze koje je preuzeo Samaras o daljnjem smanjenju penzija i plata, povećanju poreza i nastavku bankrotske i katastrofalne restriktivne ekonomske politike ili će Grčka sutra početi da se bori za dostojanstven život u Evropi.



"Danas pravimo korak ka povratku nade, okončanju straha, povratku demokratije i dostojanstva u našoj zemlji", rekao je on.


Ruters navodi da anketa pokazuje da bi u parlament moglo da uđe sedam ili osam stranaka i da treće mjesto dijele centristička partija Potami i ekstremnodesničarska Zlatna zora, koje imaju između 6,4 i osam odsto glasova.



Komunistička partija osvojila je između 4,7 i 5,7 odsto glasova; PASOK između 4,2 i 5,2 odsto; Nezavisni Grci između 3,5 i 4,5; a Pokret socijal-demokrata između 2,2 i 3,2 odsto.



Prvi zvanični preliminarni rezultati trebalo bi da budu poznati oko 20.30 sati po srednjoevropskom vremenu, kada bi trebalo da ih saopći Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se konačni rezultati mogu očekivati u ranim jutarnjim satima.



Grci su izašli na prijevremene izbore budući da parlament te zemlje iz tri pokušaja nije uspio da izabere novog šefa države, koji bi na toj funkciji zamijenio Karolosa Papuljasa, a prema Ustavu, u tom slučaju se raspisuju parlamentarni izbori.



(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook