Kuha se oko Sutorine

DODIK: Radovao bih se da RS 'dodirne more', VUJANOVIĆ: Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu

Front23.01.15, 16:35h

DODIK: Radovao bih se da RS 'dodirne more', VUJANOVIĆ: Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu
Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je predsjednik Crne Gore

 

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović smatra "besmislenim otvaranje spora o Sutorini s BiH" te poručuje da Crna Gora neće prihvatiti međunarodnu arbitražu o tom graničnom pitanju.

 

Za Crnu Goru priča o razgraničenju s Bosnom i Hercegovinom je završena, pošto je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome, kazao je Vujanović u emisiji "Živa istina".

 

"Stav naše zemlje po tom pitanju je jasan. To je da je Sutorina dio Crne Gore zauvijek, da mi o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati i da nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde", kazao je crnogorski predsjednik.

 

On je naveo i da Crna Gora nikada neće devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice.

 

Odluku da odloži slanje ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez.

 

"Bilo bi besmisleno da ja potpisujem ukaz ambasadoru Crne Gore u BiH i time pokazujem da smo mi priču o Sutorini doživjeli kao neku redovnu pojavu, ili, kako bi tumačili zlobnici, da podržavam takav odnos Bakira Izetbegovića prema pitanju Sutorine", dodao je Vujanović, prenosi Tanjug.

 

Po njegovim riječima, u Sarajevu neće biti ambasadora sve dok iz službenih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore.

 

Vujanović je također uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

 

"To samo može da pokaže da BiH ne cijeni arbitražu Badinterove komisije i da ne cijeni svoju poziciju države koja je priznala Crnu Goru, i koja je, kroz SRJ, priznata od Crne Gore", rekao je Vujanović.

 

Govoreći o raspletu u slučaju Prevlake, on očekuje da će se u dogovoru s Hrvatskom ići na arbitražu i da će sud donijeti odluku koju će obje države prihvatiti.

 

DODIK: Radovao bih se da RS 'dodirne more'

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je u petak da bi se jako radovao ako bi se dogodilo da teritorij njegova entiteta “dodirne more” uključujući se u polemiku Bosne i Hercegovine i Crne Gore o međusobnoj granici, prenose u petak podgorički mediji.

 

"Znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može osigurati suglasnost strana, u kojem će se  očigledno morati ići na neku vrst međunarodne arbitraže, znajući da su  arbitražne odluke konačne", rekao je Dodik govoreći o sporu Crne Gore i Bosne i Hercegovine oko područja Sutorine.

 

Odbor za međunarodne odnose i dijasporu crnogorskog parlamenta pozvao je ministre vanjskih i unutarnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića na kontrolno saslušanje početkom naredne sedmice povodom
razgraničenja u Sutorini.

 

Konjević je prihvatio poziv i ponovio raniju izjavu da je razgraničenje za Crnu Goru završena priča, podsjećajući da su države jedna drugu priznale u postojećim granicama.

 

"Sva argumentacija je na crnogorskoj strani“, kazao je Konjević.

 

Parlament BiH odbio je sredinom ovog mjeseca verificirati sporazum o granici s Crnom Gorom, tražeći povrat Sutorine, malog naselja na tromeđi između Dubrovnika, Herceg Novog i Trebinja koje uključuje i  izlaz na Jadransko more na sjevernom dijelu zaljeva Boke kotorske.

 

Ustavnopravno povjerenstvo Predstavničkog doma parlamenta BiH će 28. januara održati javnu raspravu o Sutorini, nakon koje će se o svemu izjasniti parlamentarci u Sarajevu.

 

Međudržavna povjerenstva o granici usuglasili su prošle godine sporazum o granici koji je poduprlo i Vijeće ministara BiH, po kojemu granična crta između BiH i Crne Gore treba biti utvrđena na temelju granica republika u trenutku raspada Jugoslavije prema modelu i  Badinterova povjerenstva.

 

Dio istoričara i političkih stranaka u BiH, međutim, osporava da je Sutorina, koja je do 1947. pripadala BiH, na zakonit način predana Crnoj Gori navodeći da se o tome usmeno dogovorio s vlastima Crne Gore partizanski čelnik iz BiH Đuro Pucar Stari iako to nijedno tijelo bivše Jugoslavije ili BiH nije odlučilo.

 

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook