Nije nemoguće

Muka mnogih žena: Riješite se debelih gležnjeva!

ŽENA iN22.01.15, 19:16h

Muka mnogih žena: Riješite se debelih gležnjeva!
Široki, debeli gležnjevi problem su koji muči mnoge, pogotovo žene. Probajte naći razlog zbog kojega noge teže (ako ikako) uvlačite u čizme, pogotovo ako su vam gležnjevi tek odnedavno veći, te probajte riješiti taj problem, jer bi to moglo poboljšati i vaše općenito stanje.

 


Debljanje

 

Kako se debljate, tako se povećava i masno tkivo u vašim nogama. Često se događa da će vam gležnjevi 'nabujati' jer gravitacija vuče masno tkivo prema listovima i gležnjevima. Ako je to slučaj, pokušajte dovesti težinu pod kontrolu uz vježbanje i pravilnu prehranu. Kod vježbanja bi se posebno uspješnim moglo pokazati preskakanje užeta i trčanje. 

 

Genetika

 

Ako je jedno od vaših roditelja imalo deblje gležnjeve, genetika je vjerojatno bar djelomično kriva za vaše probleme. Neke žene se čak i rađaju s debljim gležnjevima ili slabo razvijenim listovima. Ili čak oboje. Iako ne možete utjecati na genetiku možete prionuti na vježbe koje su posebno namijenjene gležnjevima, a koje većina ljudi izbjegava i zaboravlja, čak i redoviti vježbači.

 

Zadržavanje tekućine

 

Iznenadan nestanak gležnjeva često je uzrokovan zadržavanjem 'vode' u nogama - što može biti potaknuto unosom natrija ili trudoćom. Iako natrij potiče tijelo da zadržava vodu i otiče, trudnoću često prati slaba cirkulacija, zbog koje se krv skuplja u člancima. Kompresivne čarape mogu pomoći u smanjivanju naticanja, no kako bi održai rezultate, morat ćete promijeniti dijetu. Usredotočite se na izbjegavanje hrane bogate natrijem, kao što je prerađena i brza hrana. Također, sprječite dehidraciju redovitm unošenjem tekućine (vaš urin bi trebao biti svijetlo žute boje ili proziran). 

 

Lijekovi

 

Antidepresivi, lijekovi za krvni tlak i hormoni (kao kontracepcijske pilule bogate estrogenom) mogu kod negih žena uzrokovati oticanje nogu i gležnjeva. Ako ste primijetili da su vam gležnjevi počeli 'nestajati' otprilike u vrijeme kad ste počeli koristiti nove lijekove, obratite se liječniku. Možda vam može prepisati novi lijek koji će vam bolje odgovarati. 

 

Bolest

 

Iako su povećani gležnjevi rijetko razlog za brigu, bolesti bubrega, otkazivanje jetre, krvni ugrušci i drugi zdravstveni problemi mogu povećati zadržavanje vode, pogotovo oko gležnjeva. Zato, ako osjećate neke zabrinjavajuće simptome, kao što su umor, promijene pri uriniranju, mučninu ili nedostatak daha, odmah se obratite liječniku.

 

(Magazin.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook