Više štete ili koristi?

Kakve nam opasnosti prijete ako počne istraživanje nafte u BiH?

Biznis Klub21.01.15, 12:31h

Kakve nam opasnosti prijete ako počne istraživanje nafte u BiH?
U Sarajevu je 19. i 20. januara održan sastanak predstavnika nevladinih organizacija, povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i gasa u Bosni i Hercegovini od strane naftne kompanije Shell


Dosadašnja iskustva drugih zemalja sa kompanijom Shell, Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine, je predstavila Ike Teuling iz nevladine organizacije Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands. Ova organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od strane ove kompanije izazvala širom svijeta.

 

Ike Teuling, Milieudefensie (Holandija): „Iskustva su pokazala da Shell uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju, zbog ovoga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH. Ovo je od posebnog značaja jer su česti slučajevi gdje Shell u tim zemljama koristi opasnu tehnologiju koja u Holandiji i drugim razvijenim državama nikad ne bi bila dozvoljena”.


Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja ne samo eksploatacija već i istraživanje nafte. Svi učesnici su saglasni da je u slučaju da dođe do sklapanja najavljenog koncesionog ugovora sa kompanijom Shell jako važno definisanje uslova pod kojima će se istraživanja provoditi. Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH ne predviđa obaveznu izradu Studije uticaja na životnu sredinu za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlaštenja da nalože izradu iste.


Igor Kalaba, Centar za životnu sredinu (Banja Luka): „U slučaju nafte, istraživanje može da dovede do isto tako katastrofalnih posljedica kao i eksploatacija. Studija uticaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućuje sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za spriječavanje istih”.


Pozivu na sastanak su se osim nevladinih organizacija odazvali i predstavnici Federalnog Ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.


Anes Podić, Ekoakcija (Sarajevo): „Nažalost, naše vlasti su do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, kako bi se minimizirale Centar za životnu sredinu / Center for Environment posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere.“.


Predstavnici nevladinih organizacija su zaključili da saradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i gasa treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje u svrhu zaštite životne sredine i prava građana BiH”, navodi se u saopštenju Centra za životnu sredinu.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook