Večeras u Sarajevu

Promovirana knjiga Faruka Šehića 'Moje rijeke': Hrabra poezija novog vremena

Kultura26.12.14, 21:22h

Promovirana knjiga Faruka Šehića 'Moje rijeke': Hrabra poezija novog vremena
Kada bi Šehić iz nekog razloga prestao da piše u ovom trenutku to ne bi poremetilo njegovo mjesto u historiju bh. i regionalne književnosti, rekao je Uzunović

 

Knjiga ''Moje rijeke'', autora Faruka Šehića, promovirana je večeras u Sarajevu.

 

Promotor Damir Uzunović smatra da je ova knjiga kruna Šehićevog stvaralaštva. Djelo smatra "hrabrim", s obzirom na to  da se odlučio na pisanje dugih poema u vremenu kada autori sve češće pišu kraće pjesme.

 

- Kada bi Šehić iz nekog razloga prestao da piše u ovom trenutku to ne bi poremetilo njegovo mjesto u historiju bh. i regionalne književnosti - rekao je Uzunović, te dodao da Šehić postaje poznat autor i u svijetu zbog kvaliteta koji rezultira nagradama.

 

On je dodao da se radi o knjizi u kojoj je poezija prikazana u u poglavljima te je na taj način ponovo pokazana inovativnost.

 

Promotor Namik Kabil dijeli mišljenje prethodnika da je knjiga nešto novo na bh. kulturnoj sceni, te da se autor i ovaj put predstavio na novi način.

 

Istakao je da je Šehić čovjek koji živi poeziju i kroz nju priča o stvarima koje su važne za državu.

 

Autor Faruk Šehić je potvrdio da knjiga ''Moje rijeke'' nema veze sa njegovim ranijim pisanjem, ali da je i ovo djelo namijenjeno onima koji ne vole čitati poeziju, odnosno da je prilagođeno novom vremenu i da je lako čitljivo.

 

Faruk Šehić rođen je 1970. godine u Bihaću. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih pisaca na području bivše Jugoslavije. Napisao je knjige "Hit depo" (poezija), "Pod pritiskom" (kratke priče), "Knjiga o Uni" (roman) i ''Moje rijeke'' (poezija).

 

Za roman "Knjiga o Uni" dobio je Nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Evropske unije za književnost - EUPL 2013.

 

Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook