Prvi krug u nedjelju

U BiH 15 birališta za predsjedničke izbore u Hrvatskoj

Front27.12.14, 10:36h

U BiH 15 birališta za predsjedničke izbore u Hrvatskoj
Kako je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio Pero Bilušić, sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske, deset biračkih mjesta biće otvoreno u Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci

Prvi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj biće održan u nedjelju, 28. decembra, a za državljane Hrvatske s prebivalištem Bosni i Hercegovini bit će otvoreno 15 biračkih mjesta na kojima će građani moći ostvariti svoje biračko pravo.

 

Kako je u izjavi za Agenciju FENA potvrdio Pero Bilušić, sekretar u Ambasadi Republike Hrvatske, deset biračkih mjesta biće otvoreno u Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru, po dva biračka mjesta u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu i Generalnom konzulatu u Tuzli te jedno biračko mjesto u Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci.

 

Birališta će biti otvorena 28. decembra, kaže Bilušić, od sedam do 19 sati.

 

''Do 17. decembra do kada je trajala prethodna i aktivna registracija u BiH se registriralo 5.675 birača. Međutim, svi državljani Hrvatske koji imaju prebivalište u BiH moći će ostvariti biračko pravo, iako se nisu registrirali jer će u Veleposlanstvu RH i generalnim konzulatima moći dobiti potvrdu i s tom potvrdom izaći na biračko mjesto'', pojasnio je Bilušić.

 

Potvrde će se izdavati uz predočenje identifikacijskog dokumenta (pasoš, lična karta, vozačka dozvola ili neka druga javna isprava s fotografijom, bez obzira na to je li isprava izdata u Hrvatskoj ili inostranstvu, na osnovu koje se može nedvojbeno utvrditi identitet birača), a na temelju prethodne službene provjere biračkog prava u evidenciji birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

 

Za predsjednika Hrvatske četvoro je kandidata: Kolinda Grabar Kitarović (kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice - HDZ), Ivo Josipović (kandidat Socijaldemokratske partije - SDP i aktuelni predsjednik), Milan Kujundžić (kandidat Saveza za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (kandidat NVO Živi zid)

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pozvao je birače da iskoristite svoje građansko pravo i glasaju za predsjednika Hrvatske na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook