Elameri Škrgić - Mikulić / Godina velikih žena

Azra Kolaković je pred hemoterapijsku artiljeriju istrčala razdrljena, naježena i narugala se strahu i sujeti!


26.12.14, 12:29h

 

 

 

Nije bilo svrhe objašnjavati ljudima da ona zna da još ima ljubavi, života i šansi, ali za nju nikad više takve. Preduhitrila je donošenje zakona o vantjelesnoj oplodnji koji bi joj onemogućio uzimanje materijala nakon smrti supružnika i nakon mnogo muke, trošenja novca kojeg nema i bolnih postupaka – rodila je Merimu i Davuda. Jasenko je nastavio da živi u Meriminom osmijehu i Davudovom mrštenju.

 

Osjećala sam se privilegiranom što sam tih prvih junskih dana, nakon što su rijeke u Bosni istresle sav mulj nama pred lice, slušala najveću istinitu ljubavnu priču novijeg doba. Brižljivo građena kora racija kao “mudri” odgovor za uvredu i bol, ljuštila se u svom stidu pred Nadinom i ja sam saginjala glavu. Veliku ljubav će doživjeti samo hrabro i čisto srce.

 

Donijela mi je ova godina još puno sjajnih ljudi. Očešali smo se u prolazu kroz sve tješnje hodnike globaliziranih života. Divila sam se, čudila, držala fige dok mi prsti nisu pobijeljeli. Kao onomad Martini Sopti Mlinarević koju je dolazak Une na svijet koštao devet mjeseci mirovanja, neizvjesnosti i svakodnevnih ubadanja u stomak. Kako sam se samo zaljubila u tu grlatu Hercegovku u baletankama broj 41, s mašnom. Sva ofucana retorika političkih nacionalista pada u vodu pred njenom zapadnohercegovačkom ljubavi prema Bosni. I ne samo to, Martina nas podsjeća kako je jednostavno i lijepo prigrliti svoje emocije. Ne praviti se da ne postoje, a kad se zatvore vrata kućnog praga, gušiti se u njima dok usne ne poplave.

 

Donijela mi je ova godina još mnogo sjajnih ljudi. Očešali smo se u prolazu kroz sve tješnje hodnike globaliziranih života. Neke, koje sam poznavala ranije, upoznavala sam ponovo. Tako je bilo s Azrom Kolaković. Tom prpošnom glasnom Bišćankom, čiji smijeh napuni svaki prostor, pa onda još dugo glagolja. Pred tu hemoterapijsku artiljeriju i mračnu svitu istrčala je razdrljena, naježena, da bi se potom narugala strahu i sujeti pa i toj zloglasnoj dami s crnim plaštem kojoj se niko rugati ne usuđuje.

 

- Moja će priča napuniti ginekološke ordinacije, govori mi konspirativno, lišena svakog samosažaljenja.

 

Donijela je ova godina velike i male heroje u sobe moga života. I taj Džele s kojim smo prebirali u blatu po onom što ostade od njegove imovine u jednoj olovskoj ulici, jednog majskog dana sad bi crk'o kad ne bi tutn'o pet maraka u džep mom sinu Damiru, svaki put kada ga ceste namjerno dovezu do Sarajeva. Kako je golema zahvalnost onog koji nema i zaborav onog kom se posrećilo.

 

Po njima ću pamtiti ovu 2014. koja nam izmiče. Po njima i još brojnim, svakodnevnim hraniteljima moje duše.

 

(Azramag.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, a ne stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.
 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook