Odmotava se klupko

Sutra zvaničan ishod istrage: Od 19 učenika s nuspojavama, prijavljena samo četiri!?

Hronika25.12.14, 15:13h

Sutra zvaničan ishod istrage: Od 19 učenika s nuspojavama, prijavljena samo četiri!?
Još uvijek nije riješen slučaj u vezi sa nuspojavama koje su s epojavile kod učenika iz Sarajeva, a nakon što su primili vakcinu antitetanus u Domu zdravlja Vrazova, piše novinska agencija Patria.

 

 

 

Kako je potvrdila Indira Šarkić, glavni inspektor pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH farmaceutski inspektori ove Agencije su, postupajući po službenoj dužnosti, 22. decembra  pokrenuli  inspekcijski pregled svih učesnika u lancu distribucije rizičnog lijeka, a koji posjeduje dozvolu za stavljanje lijeka u promet, izdatu od strane Agencije, pod nazivom: “Cjepivo protiv tetanusa, adsorbirano, Imunološki Zavod, 10 doza, suspenzija za injekciju”.

 

- Imajući u vidu da se trenutno u Inspektoratu razmatraju utvrđene činjenice kao i zakonsko postupanje Inspektorata u smislu donošenja odgovarajućih upravnih mjera, ovim putem Vas obaviještavam da ćete odgovore na postavljena pitanja, a na temelju utvrđenih činjenica, dobiti, nadam se, u toku sutrašnjeg dana – kaže Šarkić za Patriu.

 

Dakle, sutra bi se konačno mogla dobiti jasnija slika onog što se desilo. Ipak, još je dotsa stvari obavijeno velom tajni. Naime, kako je za Patriu potvrđeno s KCUS-a na Kliniku za infektivne bolesti KCUS-a javilo se ukupno devetnaestero djece, sa nespecifičnim kliničkim simptomima koji ukazuju na moguće nus pojave, u vidu glavobolja, trnjenja ruku, otežanog hodanja i vrtoglavica.

 

- Šestero djece je nakon ukazane pomoći zadržano na liječenju na ovoj Klinici. Oni su se uspješno oporavili, te su prije nekoliko dana pušteni kući. Ljekari s Klinike za infektivne bolesti o slučaju su obavijestili Kliničku farmakologiju KCUS-a, što je obaveza u ovakvim slučajevima – kaže Muamera Šehić, portparol KCUS-a.

 

Procedura kod prijave mogućih nus pojava na određene lijekove, je takva, da ljekari ustanove u kojoj su lijekovi dati pacijentim obavještavaju nadležne organe popunjavanjem formulara na web stranici Agencije za kontrolu lijekova.

 

Također kako nezvanično saznajemo ljekari s Klinike za infektivne bolesti su obavijestili nadležne u Domu zdravlja „Vrazova“ u kojoj su djeca vakcinisana, te se pretpostavlja da su iz Doma zdravlja popunili formular, odnosno prijavili navedeni slučaj.

 

Međutim, u izjavi za Patriu Arman Šarkić, portparol Domova zdravlja KS kaže da je četvero djece kojima su u Domu zdravlja Centar evidentirane postvakcinalne reakcije transportovano prema Klinici za infektivne bolesti KCUS-a.

 

- Prethodno, stručno osoblje Doma zdravlje Centar protokolisalo je u pisanoj formi opise postvakcinalnih reakcija za četvoro učenika i protokolisani opisi su upućeni prema Higijensko-epidemiološkoj službi – kaže Šarkić.

 

Kako nezvanično saznajemo u Agenicju za lijekove prijavljena su samo četiri slučaja, pa se postavlja pitanje šta je bilo s ostalih 15. U svakom slučaju već sutra klupoko bi se moglo omotati te će istina izaći na vidjelo.

(Nap.ba, DEPO PORTA, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook