ELTA-KABEL DEMANTUJE TVRDNJE TELEMACHA

Pošto smo grubo napadnuti, prinuđeni smo u javnost iznijeti sljedeće podatke...

Biznis Klub22.12.14, 14:45h

Pošto smo grubo napadnuti, prinuđeni smo u javnost iznijeti sljedeće podatke...
Kompanija Elta-Kabel uputila je saopštenje za javnost u kome odgovara na tvrdnje Telemach-a iznešene u tekstu 'Oštar odgovor na mešetarska podmetanja: Telemach ne pristaje na reket Ace Kabanice!'... Saopštenje objavljujemo u cjelosti


Na prošlonedjeljno saopštenje, koje je objavila Regulatorna agencija za komunikacije i u kojem navodi da Telemach radi bez dozvole (cijelu 2014. godinu), Telemach je u svom saopštenju za javnost između ostalog za neposjedovanje dozvole okrivio preduzeće Elta Kabel d.o.o.. Dodatno tvrdi da je krivac za to i međunarodno udruženje filmskih autora AGICOA koja po Telemachu nelegalno ubira autorske nadokande u BiH. To želimo demantovati.


AGICOA je međunarodno udruženje autora i autorskih organizacija sa sjedištem u Ženevi (Švajcarska).  Zastupa prava 10.572 filmska autora i više od 1.145.000 autorskih dela. Predstavljaju daleko najveće udruženje filmskih autora u Evropi i pokrivaju najveći dio svjetske filmske produkcije. Sami ocijenite tvrdnju Telemacha da ta organizacija u BiH posluje nezakonito.


Nesporna je činjenica da Telemach od 2010.godine do danas emituje kanale HRT, HRT 2, RTL, RTS, ATLAS, B92 i druge regionalne kanale u cjelini, bez zatamnjivanja stranih filmskih sadržaja. Nesporna je i činjenica da Zakon o autorskom i srodnom pravu BiH (Službeni glasnik, broj 63/10) u svojim članovima: 4., 20., 24., 29. i 80. jasno navodu da korisnik prava, u ovom slučaju Telemach, prije korištenja autorskog djela mora posjedovati pismeni ugovor sa autorom ili organizacijom koju ovlasti autor.


Da li Telemach ima ugovor kojim je riješio autorska prava za filmske sadržaje za pomenute kanale za 2014.godinu? Nema. To je i sam priznao, a i RAK je isto to jasno napisao. Za takvu radnju je po krivičnom zakonu BiH (član 243.) predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Telemach tvrdi da će prava i ugovor riješiti retroaktivno. To nijedan od ova dva zakona ne predviđa. Na osnovu gore napisanog sasvim je jasno da RAK, i da je htio, nije smio Telemachu izdati dozvolu, jer su te odredbe u pravilu RAK-a na snazi od 2003. godine i uvijek se striktno primjenjivalo za sve operatere bez izuzetaka.


Sada kada smo grubo napadnuti i prinuđeni smo u javnost iznijeti sledeće podatke:


Telemach je od 2008. do 2012. godine imao potpisan ugovor sa AGICOA. Primio je sve račune i nijednog nije osporio ili vratio kao nepravilan ili neregularan, nego ih je sve knjižio u troškove svoje firme. No, te račune je platio samo za 2008. i 2009. godinu, znajući da AGICOA nikoga sudski ne tuži za dugove, nego mu jednostavno uskrati prava za naredni period. Od 1.1.2010. do 31.12.2012, Telemach je prema AGICOA stvorio dug u iznosu 2.640.000,00KM (glavnica plus kamate).


AGICOA je Telemachu uskratila potpis novog ugovora tražeći da izmiri stare dugove. Telemach do današnjeg dana nije izmirio stara dugovanja nego je nastavio da koristi kolektivna prava kojima raspolaže AGICOA, pa je potraživanje AGICOA prema Telemachu do današnjeg dana naraslo na 4.053.000,00KM (glavnica i kamate). Opšte je poznato da je Telemach taj novac naplatio od pretplatnika, samo ga nije transferisao AGICOA, nego ga je zadržao u svom džepu. Računao je da to može ostati trajno ukoliko se brzo formira nova kolektivna organizacija u BiH sa kojom bi potpisao novi ugovor, dobio dozvolu i više od četiri miliona maraka duga ostavio AGICOA. Zato proziva Institut za intelektualno vlasništvo BiH da je kriv što BIH nema udruženja filmskih autora sa dozvolom, pa mu plan  za neplaćanje, kako ga je zamislio, nije uspio. Mi razumijemo potrebu gospodina Bastistića, direktora Telemach-a, da svojim vlasnicima zaradi što više novca, ali ubijeđeni smo da je u velikoj zabludi, jer su vlasnici uzorne kompanije koji ne žele sticanja novca na nezakonit način, što mislimo da će se brzo i pokazati kada saznaju za ovaj slučaj.


Želimo napomenuti da su svi ostali legalni operateri iz BIH potpisali ugovor sa AGICOA, jer im je sasvim svejedno da li će prava riješiti putem AGICOA ili domaće kolektivne organizacije kada se ista formira – prava u svakom slučaju treba platiti. Samo Telemachu, razumljivo, nije svejedno, jer se četiri miliona maraka težak dug ne može izbjeći bez postojanja domaće kolektivne organizacije.


Za potpunu sliku u ovom slučaju predlažem da vi novinari provjerite i na koji način je TOTAL TV BiH d.o.o. (dio grupacije Telemach) riješio pitanje autorska prava za iste kanale, navodi se u saopštenju kompanije Elta-Kabel.

 

elta-kabel-demanti

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook