Preokret u ratu

Raspad Islamske države: Džihadisti sve slabiji, Kurdi slave veliku pobjedu

Hronika21.12.14, 18:50h

Raspad Islamske države: Džihadisti sve slabiji, Kurdi slave veliku pobjedu
Islamska država (IS) sve lošije stoji na raznim tačkama bojišnice u Iraku, a problema imaju i u Siriji. Sve je to izravno uticalo na moral među džihadistima koji su, kako prenosi ugledni dnevnik The Financial Times, počeli pripremati odlazak iz redova IS-a.

 

 

 

No, zapovjednici su takav pokušaj odlučili odmah, i to brutalno kako oni znaju, zaustaviti i sasjeći u korijenu.

 

Potvrđena je tako informacija da je u sirijskom gradu Raki, koji se smatra formalnim sjedištem IS-a, ubijeno čak 100 boraca koji su stigli sa svih strana svijeta da bi se borili za “slavu kalifata”.

 
Sve se činilo dobro dok su osvajali gradove, no, kako se stanje na bojišnici počelo okretati, prije svega formiranjem međunarodne koalicije koja je počela s napadima iz zraka na položaje IS-a koji još od kraja ljeta nije mogao osvojiti grad Kobane na granici s Turskom, tako je i interes stranaca za borbu počeo splašnjavati.

 

IS je, pak, prošle sedmice pretrpio izuzetno težak poraz kad su kurdske snage uspjele razbiti njihovu blokadu planine Sindžar i tako doći do nekoliko hiljada Jazida koji su ondje bili mjesecima u obruču.


Naime, ta se specifična etničko-religijska skupina našla na udaru džihadista početkom augusta i kad je postalo jasno da će doživjeti genocid, SAD se uključio u vojne udare iz zraka.

 

Nakon toga su kurdske snage dobile potrebnu vojnu opremu i vojne savjetnike iz SAD-a i Velike Britanije te su odbacili IS iz blizine grada Irbila, a zatim im preoteli i branu kod Mosula.

 

Potom su iračke snage, potpomognute iranskim, uspjele izbaciti IS iz nekoliko desetaka gradova i sela u blizini glavnoga grada Bagdada.

 

Trenutno traju borbe za jazidski grad Sindžar, a prema kurdskim izvorima, nije uopće upitno da će i iz njega otjerati džihadiste. U Siriji, pak, IS nikako da osvoji Kobane, a nema ni većih uspjeha oko grada Alepa.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook