Enver Hadžiomerspahić optimističan

Simbol nove Evrope: Ars Aevi uskoro dobija svoj objekt?

Kultura19.12.14, 21:53h

Simbol nove Evrope: Ars Aevi uskoro dobija svoj objekt?
Susret 86 uvaženih ličnosti Sarajeva i BiH, prijatelja Ars Aevi koji su 2011. godine potpisali Deklaraciju o najvećem, aktuelnom, dugoročnom, ekonomskom, kulturnom, umjetničkom i razvojnom značaju projekta izgradnje Muzeja Ars Aevi, upriličen je večeras u prostoru Ars Aevi na Skenderiji.

 



- Svake godine 19. decembra, u protekle dvije decenije sastajemo se u prostoru kolekcije Ars Aevi da bismo ostvarili sjećanje na ono što je učinjeno i načinimo podsjećanje na ono što bi trebalo učiniti - kazao je u izjavi za Agenciju Fena direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.



U protekle dvije decenije, naveo je, najznačajniji umjetnici planete svojim reprezentativnim umjetničkim djelima formirali su kolekciju za budući Muzej savremene svjetske umjetnosti u Sarajevu.



Podsjetio je da je najpoznatiji arhitekta Renzo Piano darovao gradu Sarajevu arhitektonske projekte za budući Muzej savremene umjetnosti kao i pješački most koji je sam izgradio i koji simbolično građane prevodi preko rijeke Miljacke na teren budućeg Muzeja.



- Rezultati koji su ostvareni su impresivni. Nakon 22 godine udruživanja pozitivnih energija, najznačajnijih umjetnika i direktora savremenog doba Kolekcija Ars Aevi, arhitektonski projekt muzeja Sarajevo je na putu da dođe u posjed objekta koji će svojom strukturom i sadržajem postati neizmjerna i vječna svjetska atrakcija i simbol nove Evrope koja se uzdiže iznad svih vjerskih, nacionalnih i rasnih razlika - naglasio je Hadžiomerspahić.



Stoga, kazao je, večerašnji susret potpisnika Deklaracije Ars Aevi ima funkciju da podsjeti ličnosti koje će uskoro preuzeti vodstvo u Gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu, Federaciji i državi BiH da donesu odluku da li će u naredne četiri godine prihvatiti da budu partneri i nosioci inicijative da se Muzej Ars Aevi u Sarajevu izgradi i "da napravimo plan njegove inauguracije u 2018. godini".


Hadžiomerspahić napominje da je u ambijentu Venecijanskog bijenala 2013., Venecija stvorila uslove za impresivnu šestomjesečnu svjetsku promociju Kolekcije Ars Aevi.



Muzej Luigi Pecci preuzeo je izložbu "Ars Aevi in progress“ iz Venecije i postavio je u Milanu 2014., a "intenzivni tok radnih susreta najavljuje dogovore o spektakularnoj izložbi svih djela Kolekcije Ars Aevi u Zagrebu".



Istovremeno, u februaru ove godine ponovno su otvorena vrata Kolekcije Ars Aevi za posjetioce, a u junu je u Art Depou Ars Aevi obilježen Dan Republike Italije.
 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook