Foto / Svjedok burnog života ovog zdanja

Promovirana Monografija o sarajevskoj Vijećnici

Kultura17.12.14, 21:27h

Promovirana Monografija o sarajevskoj Vijećnici
Prva monografija o sarajevskoj Vijećnici, zdanju koje je već desetljećima svjedok i subjekt društvenih i političkih mijena, te čije je postojanje surovo prekinuto u ljeto 1992. godine, predstavljena je večeras u njenom okrilju pred brojnom publikom.



Predstavljanju prve knjige posvećene Vijećnici prisustvovale su brojne istaknute osobe iz kulturnog, političkog i javnog života, te diplomatskog kora u BiH.



Monografija, na bosanskom i engleskom jeziku, svjedoči buran život ovog zdanja, od perioda kada je bila gradska kuća do onog kada je bila dom Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Ona je svjedok promjene nekoliko državnih sistema, atentata, iskušenja dvaju svjetskih ratova, uspona u vrijeme Olimpijskih igara, te sve do njenog barbarskog razaranja.



O knjizi su govorili dva od tri njena autora Ferhad Mulabegović i Valerijan Žujo, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te urednik izdanja Nedžad Mulaomerović.



Ferhad Mulabegović smatra da monografija predstavlja dokument i hronologiju dešavanja nastanka Vijećnice, njenog uništenja, pa sve do dugotrajne obnove od skoro 18 godina.



Knjiga je, kazao je, podijeljena u 13 poglavlja koja su potpuno samostalna i jedinstvena. Od toga, polovina njenog sadržaja posvećena je proceduri rekonstrukcije i pribavljanja dokumentacije, a posebno je istaknuo posljednje poglavlje posvećeno kulturnoj misiji Vijećnice.



Valerijan Žujo smatra da se ljudi od prvih riječi i koraka zapravo dijele na graditelje i rušitelje, podvukavši da je tokom rada na ovoj knjizi imao čast da radi s istinskim graditeljima, s kojima se nije uvijek slagao u svemu.



- U osnovi nije važna sama kuća. O njoj bi se moglo suditi u estetskoj i svakoj drugoj ravni. Važno je da je Vijećnica dobila taj sediment, povijesnu patinu koja je sada dio nje. A najvažnija je ta njena paćenička sudbina - da su ovdje gorile knjige - naglasio je Žujo.



Zaključio je riječima da je u svemu najvažniji rezultat rada kojim je poništen rad rušitelja, ocjenjući da je destruktivna ideja uvijek osuđena na propast.



Urednik izdanja Nedžad Mulaomerović podvlači da je bilo potrebno tri godine za završavanje kompletnog projekta arhitektonske obnove i slikarske dekoracije Vijećnice. Polazna osnova, kazao je, bila je vrlo oskudna, te je bilo nužno krenuti u istraživanje, jer sva dekoracija i raskoš zdanja nisu bili sagledivi u vrijeme dok je Vijećnica bila ruševina.



- Obišli smo dosta gradova u Evropi koji su vezani za Sarajevo, BiH i Vijećnicu, prikupljali fotografije i dokumente, te u konačnici uspjeli naći originalan projekt po kojem je sagrađena Vijećnica od 1892. do 1896. godine. Tako smo ostali u posjedu tog ogromnog i ekskluzivnog materijala koji dosta govori o ovom objektu, te je bilo logično da ćemo krenuti u izradu monografije. Zadatak je bio dostojanstveno predstaviti ovaj naš simbol, kao jedan od najvažnijih objekata iz zaostavštine austrougarskog perioda na našim prostorima - istaknuo je on.



Monografiju su pripremili arhitektonski studio "Urbing" u saradnji s upravom Grada Sarajeva, a u potpunosti je finansirana od nepovratnih donacija prikupljenih na internet platformi Kickstarter.

(FENA/dg; Foto: Depo Portal)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook