Iako još nema zvanične potvrde

Ekspert UN-a o Sabini i Samri: Jedna poginula na ratištu, druga nestala!

Hronika17.12.14, 12:26h

Ekspert UN-a o Sabini i Samri: Jedna poginula na ratištu, druga nestala!
Svi, uključujući i njihove familije i tajne službe obje zemlje, tragaju za njima. One su regrutovane od strane Islamske države. Jedna od njih je poginula tokom borbi u Siriji, dok je druga nestala, kaže David Šaria

Jedna od dve devojčice poreklom  iz BiH koje su ovog aprila napustile svoje domove u Beču i pridružile se džihadistima u Siriji je poginula, dok je druga nestala, izjavio je visoko rangirani ekspert antiterorističkog komiteta Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (CTED) David Šaria. Šaria je to izjavio tokom intervjua za izraelski portal Inet, ali nije precizirao kakve je sudbina zadesila Sabinu Selimović (15), a kakva njenju drugaricu Samru Kešinović (16).

 

"Tek nedavno smo dobili informaciju o dvije petnaestogodišnje djevojčice porijeklom iz BiH, koje su posljednjih godina živjele u Austriji. Svi, uključujući i njihove familije i tajne službe obje zemlje, tragaju za njima. One su regrutovane od strane Islamske države. Jedna od njih je poginula tokom borbi u Siriji, dok je druga nestala“, kaže Šaria za Inet.

 

Međutim, zvanične potvrde ovih navoda još uvijek nema. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su za Austrijsku novinsku agenciju (APA) danas samo rekli da oni načelno ne komentarišu pojedinačne slučajeve.

 

Podsjetimo, Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16) pobjegle su od kuće iz Beča 10. aprila. Ostavile su samo pisma u kojima najavljuju da idu u Siriju, u džihad. Prije odlaska dogovorile su navodno udaju za islamiste koji se bore na strani terorista. Avionom su otišle do Turske, potom u Siriju.


(Kurir-info.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook