Policija opkolila zgradu Vlade USK

Jutros uhapšen Hamdija Lipovača: Novi detalji istražne akcije protiv premijera USK!

Hronika17.12.14, 10:21h

Jutros uhapšen Hamdija Lipovača: Novi detalji istražne akcije protiv premijera USK!
U velikoj policijskoj akciji jutros je uhapšen Hamdija Lipovača, visokopozicionirani SDP-ovac i premijer Unsko-sanskog kantona

 

Federalna uprava policije jutros je opkolila zgradu Vlade USK, te uhapsila premijera Unsko-sanskog kantona Hamdiju Lipovaču.

 

Hamdija Lipovača uhapšen je u porodičnoj kući u bihaćkom naselju Midžića mahala, nakon čega je u pratnji policije doveden u zgradu kantonalne vlade gdje je u toku pretres službenih prostorija.

 

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona slobode lišenog kantonalnog premijera u tehničkom mandatu Hamdiju Lipovaču, tereti za zloupotrebu službenog položaja.

 

Kako je za AA rekao glasnogovornik kantonalnog tužilaštva Adnan Tulić, Lipovača se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, a slobode je lišen u akciji pripadnika Federalne uprave policije (FUP).

 

Policija vrši pretrese na više lokacija na području Bihaća, potvrdio je za AA portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.

 

Akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać i dalje je u toku.

 

Pretpostavlja se da je Lipivača uhapšen zbog slučaja "sportsko-rekreativni centar Stens u Bihaću", a zbog kojeg se premijer tereti za zloupotrebu položaja.


Kako je od ranije poznato, još u junu prošle godine Federalna uprava policije pokrenula je krivičnu prijavu u Tužilaštvu USK-a protiv premijera Lipovače, no ona sve do danas nije realizirana. Riječ je o prijavi u vezi počinjenog krivičnog djela Hamdije Lipovače i A. G. iz Bihaća, vlasnika građevinske firme koja je zatvorena, a zbog postojanja osnova sumnje da je Lipovača počinio zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, a u vezi sa krivičnim djelom obmana pri dobivanju kredita ili druge pogodnosti, te da je A. G. počinio, također, obmanu pri dobivanju kredita ili druge pogodnosti i krivotvorenje službene isprave, po  Krivičnom zakonu FBiH.

 

Više informacija donosimo uskoro...

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook