HISTORIJSKI TRENUTAK

Nakon 142 godine SAD više nisu vodeća ekonomija svijeta!

Biznis Klub15.12.14, 19:40h

Nakon 142 godine SAD više nisu vodeća ekonomija svijeta!
Nakon što je 1872. pretekla Veliku Britaniju, Amerika je čak 142 godine bila najveća svjetska gospodarska sila. Ali i tome je došao kraj. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda Kina je prestigla Ameriku! Kineski će BDP ove godine dostići 17.632 milijardi dolara, a američki 17.416 milijardi

Smjena na vrhu prognozira se već desetak godina. Sada, kada se dogodila, neobično je da ovaj epohalni događaj nije privukao veću pozornost svjetskih medija.

 

MMF je svoj izvještaj objavio u listopadu, a mediji su ga zabilježili tek mjesec dana kasnije. Ili je to možda zato što su najveće svjetske medijske kuće u američkom vlasništvu? Zanimljivo je i da je u kineskim medijima ova vijest jedva spomenuta. Razlog je vjerojatno što kineski politički vrh zna da prvo mjesto nije samo čast, nego i odgovornost.
 

Privremena utjeha


Amerikancima privremena utjeha može biti što se ovaj MMF-ov izračun bruto društvenog proizvoda (BDP) temelji na tzv. paritetnoj kupovnoj moći (PPP – Purchasing Power Parity), a ne na apsolutnom iznosu. U apsolutnom iznosu američki BDP je još uvijek 50% veći od kineskoga.
 

Izračun po PPP-u


Mnogi ekonomisti upozoravaju da oslanjanje na tečajnu listu, kao temelj za izračun BDP-a, vodi u krivom smjeru kada se uspoređuju zemlje s različitim standardom života. Roba i usluge kojima se prekogranično ne trguje kao što su, na primjer, zdravstvene usluge, maloprodaja, građevinarstvo ili frizerske usluge, gotovo su redovito jeftinije u siromašnijim zemljama, jer je ondje niža cijena rada. Izračun životnog standarda samo na temelju tečajne liste može podcijeniti koristi koje građani u siromašnijim zemljama imaju od jeftinijih roba i usluga.

MMF je zato svoj izračun BDP-a odlučio temeljiti na PPP-u i to iz dva razloga. Kineski juan tek je 2013. postao djelomično konvertibilan, a i tada pod strogim nadzorom političkih vlasti. Drugim riječima, jednostavno uspoređivanje cijena u juanima i dolarima uspoređivanje je krušaka i jabuka. Naime zbog političke kontrole deviznog tečaja juana, uopće se ne može izračunati tržišni odnos juana i dolara.
 

10 kineskih milijardi dolara za regiju


U Srbiju će u ponedjeljak, dan uoči početka summita s šefovima vlada i izaslanstvima 16 država središnje i istočne Europe (CEEC), doputovati kineski premijer Li Keqiang, a u zračnoj luci Nikola Tesla dočekat će ga srbijanski premijer Aleksandar Vučić.
.
Kineski premijer je uoči summita za beogradski list Politika izjavio da za suradnju Kine i zemalja središnje i istočne Europe godišnji sastanak šefova vlada "predstavlja najveći pokretački motor i najpouzdaniju potporu".

On je naglasio da je za potporu tvrtkama iz regije predviđena kreditna linija od 10 milijardi dolara, izrazivši očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Europe do kraja ove godine po prvi put premašiti 60 milijardi dolara.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook