Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH

BiH šalje Iraku više od 15 miliona metaka za borbu protiv Islamske države

Hronika28.11.14, 19:33h

BiH šalje Iraku više od 15 miliona metaka za borbu protiv Islamske države
Oružane snage BiH tokom devet godina djelovanja potvrdile opravdanost postojanja, a u 2014. godini su potvrdile da su najorganizovaniji dio bh. društva, istakao je Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH

 
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić izjavio je da je ministarstvo uputilo prijedlog Predsjedništvu BiH da se dio sredstava iz viškova municije i minsko-ekspolzivnih sredstava donira Vladi Republike Irak u cilju borbe protiv ISIS-a, a radi se o količini od preko 15 miliona metaka, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Ministarstvo odbrane danas je u Sarajevu organizovalo konferenciju za novinare povodom obilježavanja devete godišnjice od formiranja Oružanih snaga BiH, na kojoj su se obratili ministar odbrane Zekerijah Osmić, te načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general pukovnik Anto Jeleč.

 

Ministar Osmić je kazao kako su OSBiH tokom devet godina djelovanja potvrdile opravdanost postojanja, te da su u 2014. godini potvrdile da su najorganizovaniji dio bh. društva.

 

Prema njegovim riječima, zapaženi rezultati postignuti su na svim poljima djelovanja a posebno u oblasti civilno-vojne saradnje.

 

Osmić je istakao kako su OSBiH, tokom i nakon poplava koje su u maju pogodile BiH, dale zanačajan doprinos ustupanjem raspoloživih resursa na privremeno korištenje, inžinjerijskih jedinica, objekata za smještaj i ishranu civila.

 

"OSBiH tokom poplava su iskazale posebnu hrabrost, požrtvovanost i humanost", rekao je Osmić.

 

Ministar je također, kazao da je uništavanje viskova municije i minsko-eksplozivnih sredsatva bila jedna bitna aktivnost u 2014. godini, jer, kako je rekao, sigurnosna zajednica je primarni zadatak OSBiH.

 

"Implementacijom projekata 'Explode', koji su pokrenuli Ministarstvo odbane i OSBiH u sradanji sa Evropskom unijom (EU), misijom OSCE-a u BiH i UNDP-om, uništeno je oko hiljadu tona municija i minsko-ekspolizivnih sredsatva čime je ukupna količina smanjena na 16.000 tona. Planirano je da se viškovi riješe do 2020. godine", kazao je Osmić.

 

On je dodao da je Ministarstvo odbrane uputilo prijedlog Predsjedništvu BiH da se dio sredstava iz viškova municije i minsko-ekspolzivnih sredstava donira Vladi Republike Irak kako bi i na taj način smanjili ukupne količine viškova i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIS-a i globalnog terorizma.

 

"Predložena sredstva za donaciju su meci 762x54 mm, 15 miliona komada i meci KVP DŠK 14,5 mm, 400.000 komada", kazao je Osmić.

 

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general pukovnik Anto Jeleč, čestitao je 1. decembar, Dan OSBiH, pripadnicima snaga kao i svim građanima Bosne i Hercegovine. 

 

On je kazao kako su OSBiH potvrdile visoku razinu sposobnosti odrađivanjem brojnih zadaća u 2014. i one su značajno povećanje u odnosu na prethodni period.

 

Jeleč je kazao kako su OSBiH u dosadašnjem periodu bile uspješno angažovane i uspješno odrađivale niz misija u Etiopiji, Eritreji, Iraku, Afganistanu, Kongu i Maliju gdje se i danas nalaze pripadnici OSBIH.

 

"Do sada je u misijama učesvtovalo preko 900 pripadnika OSBiH", rekao je Jeleč.

 

Prema njegovim riječima, nastavlja se proces obuke i priprema za nastavak djelovanja u misijama u Afganistanu kroz novu misiju gdje će OSBiH dati svoj doprinos u obučavanju afganistanskih nacionlanh snaga sigurnosti kao i povaćanje angažmana u Maliju.

 

(AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook