UIO BiH u saradnji s Graničnom policijom BiH

U autobusu banjalučke firme pronađeno 10.000 komada tableta i 32 ampule steroida

Hronika28.11.14, 18:39h

U autobusu banjalučke firme pronađeno 10.000 komada tableta i 32 ampule steroida
Prilikom pregleda pomenutog autobusa na galeriji i iza vozačevog sjedišta pronađena je određena količina lijekova - steroida

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji s pripadnicima Granične policije, oduzeli su 10.000 komada tableta i 32 ampule raznih steroida, koje su pronađene u autobusu koji je saobraćao na relaciji Zrenjanin - Banja Luka.

 

Također, i na Gradskoj pijaci u Gračanici i Zelenoj pijaci u Klokotnici službenici UIO uz podršku MUP-a Tuzlanskog Kantona oduzeli su 931 paklicu cigareta i 23 kilograma rezanog duhana za motanje i pušenje.

 

U saopćenju iz UIOBiH se pojašnjava da su, 27. novembra, u večernjim satima, službenici UIO i Granične policije, u mjestu Dragaljevac, zaustavili autobus firme „Big-turs“ Banja Luka, koji je prometovao na liniji Zrenjanin - Banja Luka.

 

Prilikom pregleda pomenutog autobusa na galeriji i iza vozačevog sjedišta pronađena je određena količina lijekova - steroida (10.000 komada tableta i 32 ampule).

 

Imajući u vidu da se radi o robi koja je zabranjena za prometavovanje, pa samim tim i za uvoz u Bosnu i Hercegovinu o pronalasku robe obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, po čijim instrukcijama je predmetna roba i oduzeta.

 

Protiv izvršilaca UIOBiH će podnijeti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu iz člana 214. stav 2. Krivičnog zakona BiH.

 

Na Gradskoj pijaci u Gračanici i Zelenoj pijaci u Klokotnici (Doboj Istok), službenici UIO uz podršku MUP-a Kantona Tuzla oduzeli su 931 paklicu cigareta i 23 kilogarama duhana za motanje i pušenje.

 

Radilo se o duhanu i duhanskim prerađevinama koji su se prodavali „na crno“, tj. nisu bili obilježeni na zakonski propisan način uz važeće akcizne markice.

 

Protiv osoba koje su na nezakonit način stavile u promet predmetne duhanske proizvode nadležnom Sudu, shodno Zakonu o akcizama u BiH, podnijeti su zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Ovo je samo jedna od akcija na suzbijanju nelegalne prodaje duhana i duhanskih prerađevina koje su izvedene ili će biti izvedene na tržnicama širom BiH, navodi se u saopćenju iz UIOBiH.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook