Sve na jednom mjestu

Odgovori na pitanja o seksu koja vas je sramota da postavite: Progutati ili ne, hoće li se vagina proširiti...?

DEPO PLUS28.11.14, 18:27h

Odgovori na pitanja o seksu koja vas je sramota da postavite: Progutati ili ne, hoće li se vagina proširiti...?
Savjetnica za veze i seks Tracy Cox odlučila je da odgovori na neka od takvih pitanja baš zato što su najčešće tražena u razgovorima i kontaktu sa parovima

Neki se boje da će ostaviti loš utisak na partnera ili osobu s kojom razgovaraju, drugi imaju manjak samopouzdanja pa im je zbog toga neprijatno.

 

Savjetnica za veze i seks Tracy Cox odlučila je da odgovori na neka od takvih pitanja baš zato što su najčešće tražena u razgovorima i kontaktu sa parovima. Neka su čak stizala i e-mailom, jer je osobi bilo neprijatno da pita direktno.

 

O dobrobiti redovnih polnih odnosa već su govorili mnogi znaučnici čije su studije potvrdile da su jednako važni za kvalitetnu vezu, ali i povoljno utiču na zdravlje. Stoga je barem zabavno pročitati pitanja i odgovore koje predlaže slavna terapeutkinja.


Probudio se s erekcijom. Znači da je imao seksi snove?

 

Ne, većina muškaraca tokom noći ima četiri do pet erekcija kao rezultat ciklusa spavanja. Erekcija takođe ima i metaboličku funkciju jer se protokom krvi proizvodi više kiseonika. I žene doživljavaju povećanje klitorisa tokom sna, ali budući da je on manji, promjena ostaje neprimijećena.


A gdje su nestali testisi?

 

Ovo uopšte ne mora da bude zabrinjavajuće budući da se zbog napetosti mišića testisi povlače u tijelo. Zapravo je to još samo jedan prirodan proces kojim testisi i dalje ostaju na pravoj telesnoj temperature, zaštićeni od eventualnih povreda ako se previše zaigrate tokom akcije ili nezgodnih poza.


Zaglavljeni kondom

 

Nije se jednom dogodilo da je kondom skliznuo sa penisa i ostao u vagini, objasnila je ona. Ali, Cox ističe da to nije opasan problem jer se lako može izvaditi ako žena čučne. Ako vam je to neprijatno ili vam ne ide, moraćete da zatražite pomoć ljekara.


Hoće li vagina izgledati drugačije zbog čestih odnosa?

 

Ako vas brine da će se nešto proširiti, neće. Tokom godina i svakim porođajem mišići u karlici sve su slabiji, a redovan seks ih aktivira i učvršćuje.

 

Progutati ili ne

 

Mnogim je ženama ovo pitanje jako neprijatno jer se osjećaju kao da izlažu svoju najveću intimu pa o tome ne žele da razgovaraju čak ni sa partnerom. Sperma vas neće ugroziti ni na koji način. Ona se uglavnom sastoji od tragova limunske kiseline, soli, amonijaka, kalcijuma, ugljen dioksida i holesterola (sperma je samo jedan posto ejakulata).

 

Jedini problem, iako je prilično ozbiljan, jeste ako osoba s kojom imate odnos ima polno prenosivih bolesti. Zato nikada nije na odmet još jednom spomenuti da se u nezaštićene odnose smijete upustiti s osobom kojoj potpuno vjerujete, a u suprotnom obavezno koristite zaštitu. Oralnim seksom mogu se prenijeti gonoreja, hlamidija, hepatitis B ili HPV. U takvim slučajevima samo dodirivanje penisa ustima stavlja vas u opasnost od herpesa, sifilisa ili humani papiloma virusa (genitalne bradavice) ako je osoba zaražena.

 

(Cosmopolitan.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook