Nastavak suđenja direktoru SIPA-e

Ostvario 59 kontakata: Evo koga je sve Goran Zubac zvao dok su gorjele zgrade institucija

Hronika28.11.14, 16:17h

Ostvario 59 kontakata: Evo koga je sve Goran Zubac zvao dok su gorjele zgrade institucija
Analitičar Elvis Kumbarić precizirao je da je na osnovu GSM mreže utvrđeno da se Zubac tokom tih kontakata, 7. februara za vrijeme demonstracija u Sarajevu, nalazio u Trebinju, a da je posljednji kontakt iz Istočnog Sarajeva imao u 11 sati i 50 minuta

 

Na ročištu direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu, koje je održano danas u Sudu BiH  svjedočila su dva službenika Federalne uprave policije (FUP).

 

Prvi je svjedočio analitičar Elvis Kumbarić koji je prezentirao shemu kontakata sa službenog mobitela Gorana Zupca 7. i 8. februara 2014. godine.

 

Kumbarić je rekao da je Zubac u tom periodu ostvario 59 kontakata, od čega 20 sms-ova i 39 poziva.

 

Pojasnio je da je direktor SIPA-e između ostalog ostvario tri kontakta s Antom Jelečem, kontakt s Fahrudinom Radončićem, dva kontakta s Draganom Golijanom te kontakt s Himzom Selimovićem.

 

Precizirao je da je na osnovu GSM mreže utvrđeno da se Zubac tokom tih kontakata, 7. februara za vrijeme demonstracija u Sarajevu, nalazio u Trebinju, a da je posljednji kontakt iz Istočnog Sarajeva imao u 11 sati i 50 minuta.

 

Zubčev branilac Dragiša Jokić pitao je svjedoka da li su u shemi kontakata pronađeni brojevi Tužilaštva, na što je Kumbarić odgovorio da nisu.

 

Drugi svejdok na ročištu bio je također službenik FUP-a Edin Kundalić, koji je analizirao snimke koje su izuzete od tv kuća, a odnose se na demonstracije u Sarajevu od 7. februara i paljenje zgrade Predsjedništva BiH.

 

On je Sudu BiH prezentirao izdvojene kadrove koji predstavljaju krivična djela te skraćeni snimak koji prikazuje te događaje.

 

Branilac Jokić je uložio prigovor na zakonitost tih dokaza, istakavši da nema zapisnika o njihovom izuzimanju, te da odbrana nije imala priliku da ih vidi, ali je postupajući sudija Mirsad Strika odbacio njegov prigovor.

 

Naredno ročište u ovom predmetu bit će održano 18. decembra.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook