Apsurdi u BiH

Vlada FBiH i Vijeće ministara padaju i prije izbora novih?

Front28.11.14, 11:25h

Vlada FBiH i Vijeće ministara padaju i prije izbora novih?
Izborni zakon BiH je jasan – jedna osoba ne može istovremeno imati funkciju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Međutim, prije 15 dana Središnje izborno povjerenstvo BiH izdalo je uputu vezanu uz te zakonske odredbe i izazvane su dvojbe koje još nisu do kraja razriješene.

 

 

Izvor: Dnevni list


Nedeljko Čubrilović, ministar prometa i veza Republike Srpske, prihvatio je mandat zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a koji je osvojio na izborima prošlog mjeseca, a u ponedjeljak je izabran za predsjednika najvišeg zakonodavnog tijela u tom entitetu. Zastupničke mandate u Narodnoj skupštini pismenim izjavama prihvatili su i Zoran Tegeltija, ministar financija, i Dragan Bogdanić, ministar zdravstva RS-a.


Vlada Republike Srpske zatražila je prije dva dana od svojih stručnih službi za zakonodavstvo pravno tumačenje mogućih posljedica primjene uputa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Sve dok to mišljenje službeno ne stigne, ministri Čubrilović, Tegeltija i Bogdanić neće sudjelovati u radu Vlade RS-a.


Kada je riječ o Vladi Federacije, situacija je puno kompliciranija. Naime, nova Vlada Republike Srpske  će po svim najavama parlamentarne većine biti vrlo brzo formirana, a kada će Federacija dobiti  novu Vladu, još je neizvjesno. Premijer Federacije i šest federalnih ministara osvojili su zastupnička mjesta u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i potpisali su da ih prihvaćaju.


Jedna osoba može istovremeno vršiti najviše dvije javne posredno ili neposredno izbrane funkcije. Nespojivo je istovremeno vršenje ovih funkcija s vršenjem funkcija u izvršnim tijelima vlasti. Također je nespojivo istovremeno vršenje više od jedne funkcije u izvršnim tijelima vlasti – piše u Izbornom zakonu BiH.


Prema uputi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH “nespojivošću za izabrane nositelje mandata ne smatra se obavljanje nužnih funkcija u izvršnim tijelima vlasti iz prethodnog mandata od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH do dana konstituiranja novih izvršnih tijela vlasti”.


Osnovna dvojba je, kako kažu pravni eksperti, može li uopće uputa biti iznad zakona, u ovom slučaju je li uputa Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pravno jača od zakonskih odredaba, preciznije poništava li član 1.8 stav 3  državnog Izbornog zakona?  Upravo zbog toga i eventualnih posljedica koje podrazumijevaju i mogućnost da se cijelim slučajem pozabavi Ustavni sud BiH, Vlada Republike Srpske je odlučila zatražiti konačno tumačenje i dok ga ne dobije, tri ministra neće sudjelovati u radu Vlade.


U Federaciji, bar zasada, nema reakcija na moguće posljedice primjene upute Središnjeg izbornog povjerenstva. Premijer Nermin Nikšić na općim izborima izabran je za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Za federalne zastupnike prošlog mjeseca izbrani su i aktualni članovi Vlade – Enver Bijedić, ministar prometa i veza, Damir Mašić, ministar obrazovanja, Zukan Helez, ministar za pitanja branitelja, Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta, Rusmir Mesihović, ministar zdravstva, a Adil Osmanović, ministar za izbjeglice i raseljene osobe, izabran je za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Svi oni su svojim potpisima prihvatili zastupničke mandate.


Prema zakonskim propisima, zastupnički mandat teče od dana objavljivanja službenih rezultata izbora, a preuzimanje te funkcije počinje s danom potpisivanja izjave o prihvaćanju mandata. Federalni premijer Nikšić i šest ministara potpisali su da prihvaćaju mandate pa sada svako od njih istovjetno obavlja dvije funkcije – zastupničku i ministarsku.


Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 2. prosinca. U slučaju da se “nešto pobrka” s uputom Središnjeg izbornog povjerenstva, Federacija bi ostala bez Vlade sve do izbora nove.


Zanimljivo je i da su  predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda i državni ministar financija i trezora Nikola Špirić osvojili i prihvatili zastupničke pozicije u Zastupničkom domu Parlamenta BiH pa i njih dvojica do daljnjeg imaju dvostruke funkcije – i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti što je po Izbornom zakonu nespojivo, a po uputi SIP-a dopušteno.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook