IAKO JE OSUMNJIČEN DA JE JURIO VIŠE OD 100 KM NA SAT

Semir Rastoder na sudu u Sarajevu: Nisam kriv za nesreću u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija!

Hronika28.11.14, 10:41h

Semir Rastoder na sudu u Sarajevu:  Nisam kriv za nesreću u kojoj je poginula Hava Šljivić-Dovadžija!
Semir Rastoder (1989.) je na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu pred sudijom za prethodno saslušanje Huseinom Delalićem negirao krivnju za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa, odnosno udes u kojem je smrtno stradala Hava Šljivić-Dovadžija, majka dvoje male djece, javlja Oslobođenje.

 

 

Ova stravična nesreća se desila 1. aprila u 21.45 sati u sarajevskom naselju Nedžarići, gdje je Rastoder na pješačkom prelazu, krećući se iz pravca Ilidže, golfom 6 (E44-E-997) udario i na mjestu usmrtio Havu. 


U optužnici stoji da je, vozeći se Bulevarom Meše Selimovića nedozvoljenom brzinom od 103 kilometra na sat, na mjestu gdje dozvoljena brzina 60 km na sat, Rastoder dolaskom u neposrednu blizinu tramvajskog stajališta Nedžarići i obilježenog pješačkog prelaza, postupio protivno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, odnosno propustio da sa povećanom opreznošću obrati pažnju na pješake koji se nalaze i stupaju na kolovoz, te je nedozvoljenom brzinom prošao kroz raskrsnicu.

 

To je učinio iako svjestan da ako upravlja vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica, a usljed čega je prednjim lijevim dijelom golfa udario Havu, koja je preko obilježenog pješačkog prelaza prelazila cestu na znak crvenog svjetla na semaforu sa lijeve na desnu stranu gledano iz smjera Ilidže.


Tom prilikom Hava je zadobila teške povrede u vidu razderotina, krvnih podliva, preloma nosnih kostiju kao i lobanje, prvog grudnog pršljenja lijeve ključne kosti, rebara te brojna nagnječenja na tijelu među kojim je i obostrano nagnječenje pluća, a usljed kojih je preminula na mjestu. 

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook