Danas zakazano ročište

Semir Rastoder se izjašnjava o krivnji za stravični udes u kojem je poginula Hava Šljivić-Dovadžija

Hronika28.11.14, 08:30h

Semir Rastoder se izjašnjava o krivnji za stravični udes u kojem je poginula Hava Šljivić-Dovadžija
U Kantonalnom sudu u Sarajevu za danas je zakazano ročište na kojem bi se Semir Rastoder (1989) pred sudijom za prethodno saslušanje Huseinom Delalićem trebao izjasniti o krivnji za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa, odnosno udes u kojem je smrtno stradala Hava Šljivić-Dovadžija, majka dvoje male djece.

 

 


Ova stravična nesreća se desila 1. aprila u 21.45 sati u sarajevskom naselju Nedžarići, gdje je Rastoder na pješačkom prelazu, krećući se iz pravca Ilidže, golfom 6 (E44-E-997) udario i na mjestu usmrtio Havu


- Vozeći Bulevarom Meše Selimovića nedozvoljenom brzinom od 103 kilometra na sat, na mjestu gdje dozvoljena brzina 60 km na sat, Rastoder je dolaskom u neposrednu blizinu tramvajskog stajališta Nedžarići i obilježenog pješačkog prelaza, postupio protivno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja, odnosno propustio da sa povećanom opreznošću obrati pažnju na pješake koji se nalaze i stupaju na kolovoz, te je nedozvoljenom brzinom prošao kroz raskrsnicu. To je učinio iako svjestan da ako upravlja vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica, a usljed čega je prednjim lijevim dijelom golfa udario Havu, koja je preko obilježenog pješačkog prelaza prelazila cestu na znak crvenog svjetla na semaforu sa lijeve na desnu stranu gledano iz smjera Ilidže, stoji u potvrđenoj optužnici.


Tom prilikom Hava je zadobila teške povrede u vidu razderotina, krvnih podliva, preloma nosnih kostiju kao i lobanje, prvog grudnog pršljenja lijeve ključne kosti, rebara te brojna nagnječenja na tijelu među kojim je i obostrano nagnječenje pluća, a usljed kojih je preminula na mjestu, piše Oslobođenje


Nakon ovog udesa i pogibije pješakinje, kako smo tada pisali, Rastoder je pušten na slobodu, što je izazvalo veliku uznemirenost građana, a zbog čega je organizovan protestni skup, kojem je prisustvovalo više od 2.000 građana. 


Tužilaštvo je provodilo istragu sedam mjeseci, a toliko je trebalo da se prikupe nalazi vještaka saobraćajne struke, kao i brojne druge analize. U međuvremenu je, podsjetimo, izvršeno i dopunsko vještačenje saobraćajne struke.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook