Sutra počinje Sarajevo Sonic Studio

Djelo Vinka Globokara 'Šumom simbola' u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici

Kultura26.11.14, 09:42h

Djelo Vinka Globokara 'Šumom simbola' u Međunarodnom centru za djecu i omladinu na Grbavici
Sutra, u četvrtak, 27.11.2014. u 19 sati na Muzičkoj akademiji započinje program Studio Vinko Globokar, javnim razgovorom sa umjetnikom. Intervju, koji će sa njime voditi Amila Ramović, se priređuje u povodu njegovog 80. rođendana, a u fokusu će biti pitanja o tome šta znači biti umjetnik kompozitor u današnjem vremenu, koja su to estetska načela koji prate njegov rad, i o odnosu između muzike i drugih umjetnosti budući da je njegov rad snažno utemljen u avangardnom muzičkom teatru i prelazi granice žanra.

 

 

 

U razgovoru će Globokar govoriti o svom životnom putu jazz muzičara i soliste, tromboniste, i voditelja Big Banda u Ljubljani, do postajanja dijelom pariške jazz scene i karijere u orkestru Michel Legranda gdje je pratio muzičare poput Edith Piaf, Charles Aznavoura, i na kraju posvećivanju karijeri u sferi free jazza. Paralelno raste njegov interes za umjetničku muziku, pored trombona, završava studij kompozicije za čuvenim kompozitorima Renzé Leibowitzom i Lucianom Berioom, uz saradnju sa Pierroum Boulezom kroz koju je postao jednim od utemeljitelja Centra IRCAM, dijela Muzeja Pompidou u Parizu koji je najpoznatiji svjetski centar za istraživanja u savremenoj muzici. Globokar je napisao preko 120 djela za sve vrste ansambala, a njegova djela izvedena su na svim kontnentima, U posljednim dceenijama Globokar se posvetio dirigentskom radu, i dirigovao je orkestrima poput Tokijske i Jerusalemske filharmonije.  

 

Povod njegovog dolaska je majstorska radionica za studente kompozicije iz regije koja počinje u petak u 10 sati, a isti dan u 19 sati slijedi koncert dijela ovih kompozitora u programu Studio in Concert na Muzičkoj akademiji. U subotu, 27.11.2014. u 20 sati održat će se premijera predstave muzičkog teatra “Par une forêt de symboles”  Vinka Globokara. Muzički teatar “Šumom simbola” na scenu donosi tim Sonic Studija, Belma Alić, Edo Golubić, Igor Magdalenić, Leonardo Šarić, Vedran Tuce, Zlatan Božuta i Amila Ramović, u nekonvencionalnoj postavci u dvorani Međunarodnog centra za djecu i omladinu koji je već etabliran kao dom avangardnih teatarskih produkcija programu Festivala MESS. 

 

Zahvaljujući podršci Francusko-njemačkog kulturnog fonda ulaz na programe Studija je besplatan. Broj mjesta je ograničen. Moguće rezervacije Studija: E. [email protected], te SMS: +387 60 332 6650.

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook