FOTO/ Prijem u zgradi Predsjedništva BiH

Pogledajte ko je sve bio na Izetbegovićevom i Čovićevom prijemu povodom Dana državnosti BiH

Front24.11.14, 20:33h

Pogledajte ko je sve bio na Izetbegovićevom i Čovićevom prijemu povodom Dana državnosti BiH
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u obraćanju zvanicama istaknuo je da nas upravo sutrašnji dan i njegovo obilježavanje snažno podsjećaju na to što je duh BiH, kao i da je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska.

Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović bili su domaćini prijema povodom obilježavanja 25. novembra,Dana državnosti BiH, koji je za domaće i inozemne zvanice iz različitih sfera života večeras organiziran u svečanom salonu zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

 

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović u obraćanju zvanicama istaknuo je da nas upravo sutrašnji dan i njegovo obilježavanje snažno podsjećaju na to što je duh BiH, kao i da je ona i bošnjačka i hrvatska i srpska.

 

- Stoga, naša predanost treba biti, prije svega, kako ustavno i institucionalno, tako i na svaki drugi način, osigurati jednakopravnost bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, kao konstitutivnih, te svih građana koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici tri konstitutivna naroda - kazao je.

 

Kad to stvarno budemo zagovarali, siguran sam da ćemo se, ističe Čović, moći rasteretiti prošlosti i ostaviti je povjesničarima. To je preduvjet da se relaksirano okrenemo onomu što je budućnost BiH, kaže Čović.

 

- Kako ovaj dan obilježavamo netom nakon općih izbora, kad su svi naši narodi i građani imali prigodu birati po svojim uvjerenjima, potičem vas da zajedno gradimo pozitivno, afirmativno ozračje u našoj Bosni i Hercegovini kako bismo vratili osmijeh na lice naših ljudi koji su odavno izgubili vjeru u bolje sutra. Samo tako se zajedno možemo veseliti svakom novom danu naše domovine Bosne i Hercegovine - kazao je Čović.

 

Primijetio je "da mnoge stvari u našoj domovini nisu jednoznačno riješene, a svakako ne na način da bismo se svi jednako dobro ovdje osjećali“.

 

- Pa i današnji povijesni dan se ne obilježava na čitavom prostoru BiH. Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana u BiH - kazao je Čović.

 

Na prijemu povodom Dana državnosti BiH član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istaknuo je da je Bosna i Hercegovina na novom početku. Tu šansu ova generacija lidera, kaže, ne smije propustiti.

 

- Moramo eliminisati nepovjerenje koje nas blokira i stare strahove koji nas opterećuju. Moramo vjerovati jedni drugima i biti iskreni prema građanima koji su nam na proteklim izborima dali povjerenje. Evropa nam je još jednom pružila ruku i ovaj put to ne smijemo prokockati - kazao je.

 

Izetbegović je podsjetio da su "definirani usaglašeni programski ciljevi te da nema vremena za gubljenje".

 

- Trebaju nam u što kraćem roku stabilne i efikasne vlade, koje će otkloniti prepreke s evroatlantskog puta i procesa oporavka ekonomije. Najvažniji zadatak nove vlasti bit će definisanje programa urgentnih mjera koje će donijeti brži privredni rast, nove investicije i intenzivnije zapošljavanje - kaže on.

 

To, kako je istaknuo, mora biti u fokusu svih naših planova.

 

- Građani ove zemlje žele odgovornu, sposobnu i nekorumpiranu vlast. Hoće dostojanstven život i sigurnu egzistenciju. Oni to zaslužuju i uvjeren sam da u godinama koje su pred nama možemo snažno pokrenuti Bosnu i Hercegovinu i učiniti da ona bude prosperitetna zemlja sretnih i zadovoljnih ljudi. To je naš dug prema prošlim i budućim generacijama - kazao je Bakir Izetbegović na prijemu u povodu Dana državnosti BiH.

 

(Fena/Foto: AA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook