ZBOG OVOGA ĆE NAM NAJVIŠE NEDOSTAJATI

Najveći biseri Safeta Sušića: Bolja su dva, nego tri boda...

Sport24.11.14, 17:18h

Najveći biseri Safeta Sušića: Bolja su dva, nego tri boda...
Ako Sušić možda i neće ostati u sjećanju kao vrstan selektor Zmajeva, njegove brojne nes(p)retne izjave s kojim je uveseljavao, razljućivao ili pak nasmijavao bosanskohercegovačku, ali i svjetsku javnost, zasigurno će se još dugo prepričavati

 

Nakon najlošijeg starta kvalifikacija u historiji, reprezentacija BiH  u četiri odigrane utakmice ima svega dva boda, zbog čega je Safet Sušić jednoglasnom odlukom Saveza smijenjen s pozicije selektora, na radost velike većine navijača. No, ako Sušić možda i neće ostati u sjećanju kao vrstan selektor Zmajeva, njegove brojne nes(p)retne izjave s kojim je uveseljavao, razljućivao ili pak nasmijavao bosanskohercegovačku, ali i svjetsku javnost, zasigurno će se još dugo prepričavati.

 

DEPO Portal vam donosi kompilaciju nekih od najčuvenijih Sušićevih izjava

 

Njegovanje dobre stare tradicije:

"Iskreno najbitnija nam je trenutno prva utakmica sa Argentinom, i samo o njoj i razmišljamo. Već danas ćemo pogledati neke kasete od naših prvih protivnika, iako nas Nigerija i Iran trenutno ne interesuju puno. Ne znači da će Nigerijci igrati na isti način kao što su to uradili na nekoj utakmici od prije godinu dana"

 

I još malo o kasetama:

"Ništa mi ne znače kasete sa utakmica koje su igrali prije 5-6 mjeseci, jer će protiv nas možda izaći sasvim novi tim. Ipak, iako su nepoznanica za nas, mi ne bismo trebali imati većih problema sa njima, naravno uz ozbiljan i odgovoran pristup utakmici“.

 

Safetova borba za egzistenciju:

“Nekada sam bio najslabije plaćeni selektor u Evropi i sada, kada sam potpisao normalan ugovor, odmah problem. Imam i ja porodicu, suprugu, djecu, imam i ja svoje potrebe. Što se tiče plate, ona je trebala biti poslovna tajna. Znam ko je otkrio moju platu i nadam se da će pročitati ovo.”

 

(Sušić nakon što je objavljena informacija da mu je prema novom ugovoru mjesečna plata 70.000 KM)

 

Svi mi zavide:

“Mene ne zanima šta kažu moje kolege, znam da je ovo mjesto primamljivo, da bi mnogi sebe voljeli vidjeti na ovoj poziciji. Svi sada gledaju kolika mi je plata.”

 

Ko će još čitati šta potpisuje u ugovoru:

„Ovaj ugovor je napravljen tako da se uvijek može raskinuti na moju štetu. U njemu postoji klauzula da, ako se dovede u pitanje plasman na Euro, mogu biti smijenjen. Nisam znao za tu klauzulu, slučajno sam je vidio“
 

Skidanje sihira:

"Onda su oni odabrali Lihtenštajn za prijateljsku utakmicu, možda malo i iz sujevjerja, jer smo prošle kvalifikacije počeli pobjedom protiv njih"

 

O nepotizmu:

“On se na spisku našao zato što mu je lijepo prezime.”

 

(Sušić o uvrštavanju bratića Tine Svena Sušića na spisak za Svjetsko prvenstvo, iako kvalifikacije nije ni igrao)

 

Ne lažem, majke mi:

"Istina je da su me zvala dva menadžera i nudila mi Iran, ali sam im rekao da me ne interesuje".

 

(Iranski savez demantovao je navode Sušića da su mu poslali bilo kakvu ponudu za selektora)

 

Safet optimist:

„Francuska je favorit u našoj grupi, ona je već prva, to je gotova stvar, a mi ćemo se boriti za drugo mjesto“.

 

(U posljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012., BiH je u Parizu protiv Francuske do 80. minute vodila sa 1:0 i bila na pragu direktnog plasmana na prvenstvo. Francuska je nažalost iz jedanaesterca postigla pogodak koji ih je odveo u Poslju i Ukrajinu, a BiH je u baražu ispala od Portugala.)

 

Pobježe mi avion:

„Nije prvi put da selektora nema na izvlačenju i siguran sam da nas FIFA (Svjetska nogometna asocijacija) radi mog nedolaska neće gledati drugačije. Ako se treba izviniti, nije nikakav problem, no smatram da nema mjesta panici“

 

(Nakon što je zakasnio na pariški avion za Brazil, te iako je to obaveza koju propisuje FIFA, bio jedini selektor koji nije prisustovao izvlačenju grupa za Mundijal, zbog čega je našem Savezu čak potencijalno prijetila i kazna.)

 

Belgija strašna:

„Prije početka susreta sam rekao svojim igračima da igramo protiv najjačeg protivnika do sada, uključujući Argentinu i Njemačku protiv koje smo igrali prijateljski susret“.

 

(Argentina je na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u Brazilu u četvrtfinalu izbacila Belgiju, a Njemačka je u finalu savladala Argentinu)

 

Safet matematičar:

„Ako odigramo neriješeno s Nigerijom i Iranom, a Argentina sve njih pobjedi, mi možda možemo i s dva boda proći dalje, ako budemo imali najbolju gol razliku“.

 

(Izjava nakon poraza od Argentine u prvom kolu Svjetskog prvenstva)

 

“U naredne dvije utakmice bolje je uzeti dva boda nego tri.”

 

(Sušić pred utakmice s Velsom i Belgijom)

 

„Ne strahujem, ima još 21 bod u igri.“

 

(Nakon što je BiH u trećem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. protiv Belgije kući odigrala neriješeno. U tri odigrane utakmice BiH je imala samo dva boda, s porazom na domaćem terenu od Kipra, te remijima sa Velsom i Belgijom).

 

„Male su šanse, ali još postoje. U proljeće treba pokušati napraviti čudo, nema druge. Ima još šest utakmica i 18 bodova u igri“.

 

(Nakon što je BiH u četvrtom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2016. poražena i od Izraela.)

 

Safet taktičar

 

“Uzeo bih one koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su mogli nekad da igraju za nas. Kada bih uzeo njih, pa i Hrvate iz Bosne, to bi bila fenomenalna reprezentacija”.

 

(Sušić o izboru igrača)

 

''Gledao sam ga u par navrata, ali me nije nešto impresionirao, ali eto, uputit ću mu poziv jer mislim da igra na pogrešnoj poziciji, a dobio sam dobre preporuke za njega.''

 
(Sušić o pozivanju Sanela Hadžića u reprezentaciju)

 

"Nema potrebe da gledam Kipar. Nisam poslao ni saradnika. Mene ne zanima kako igra Kipar..."

 

(U prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. u Francuskoj Kipar je u Zenici savladao BiH rezultatom 1:2)

 

„Nemamo klasičnih napadača, jer u ovom trenutku nemamo nijednog igrača koji su blizu kvalietata Džeke i Ibiševića. Ali imat ćemo sigurno barem tri dobra napadača".

 

(O taktici protiv Izraela)

 

Safet vizionar

 

„Imamo veoma male šanse za plasman na EP u Francuskoj“

 

(Sušić nakon poraza od Izraela)

 

„Nisam htio dati ostavku jer još uvijek možemo biti prvi u grupi“.

 

(Sušić nakon što je zbog poraza od Izraela dobio otkaz)

 

I za kraj...

Momak, ti si zalutao ovdje:

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook