Pored SDA, HDZ-a i DF-a

Nije isključeno da će još neko činiti parlamentarnu većinu u FBiH: Hoće li 'trojka' dobiti pratioce?

Front24.11.14, 15:27h

Nije isključeno da će još neko činiti parlamentarnu većinu u FBiH: Hoće li 'trojka' dobiti pratioce?
"Trojka" već ima 56 mandata, za većinu je trebalo najmanje 50

Parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine trebalo bi da formiraju Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta, ali s obzirom na to kako se odvija proces formiranja nekih kantonalnih skupština, gdje je za (skupštinsku) većinu potrebno pridruživanje manjih stranaka, nije isključena mogućnost da se razgovara i o pridruživanju neke od tih "pratilica" trojci na federalnom nivou.

 

"Trojka" već ima 56 mandata, za većinu  je trebalo najmanje 50.

 

Ove detalje rekao je uoči konstituirajuće sjednicu novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, najavljenu za 2. decembar u Sarajevu, Safet Softić, predsjedavajući u dosadašnjem mandatu.

 

Ne želeći da prejudicira imena, najavljuje međustranačke kontakte u ovoj sedmici, kada bi trebalo da se razgovara o kandidatima za nove rukovodioce Doma - predsjedavajućeg i dvoje dopredsjedavajućih.

 

Ni Amir Zukić, jedan od novoizabranih poslanika, kadar Stranke demokratske akcije, kao i Softić, ne želi prejudicirati imena, kao ni to koja bi stranka mogla biti eventualni pridruženi član novoj parlamentarnoj većini Federacije.

 

Zukić samo naglašava da nove vlasti treba formirati na vrijeme i stoga očekuje da 2. decembra treba imenovati i nove rukovodioce u Parlamentu.

 

Po riječima Safeta Softića, imenovanje rukovodstva Predstavničkog doma jedna je od najavljenih tačaka dnevnog reda osim verificiranja mandata i zakletve novoizabranih poslanika.

 

Prema Poslovniku, konstituirajuću sjednicu otvorit će Safet Softić i on treba da je vodi do izbora novog rukovodstva.

 

(Fena/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook