Padaju prve optužbe

Burno u Narodnoj skupštini RS-a: Do okršaja došlo već na drugoj tački dnevnog reda

Front24.11.14, 14:09h

Burno u Narodnoj skupštini RS-a: Do okršaja došlo već na drugoj tački dnevnog reda
Početak prve sjednice Narodne skupštine RS-a u novom sazivu danas je obilježila duža rasprava o izboru članova komisije za izbor i imenovanja, koja treba da verifikuje poslaničke mandate.

 



Rasprava je uslijedila već na drugoj tački, nakon što su socijalisti predložili svog kandidata za člana komisije, iako je prethodno na Kolegiju dogovoren broj njenih članova.



Upućene su i primjedbe predsjedavajućem radnog predsjedništva parlamenta RS-a Iliji Stevančeviću da krši Poslovnik i da se nije pripremio za sjednicu i da je rad otežan.



Poslanik NDP-a Dragan Čavić je rekao da je Stevančević doveo sve poslanike u nezavidnu situaciju jer se nije držao onoga što je dogovoreno na Kolegiju Narodne skupštine RS-a.



Zbog svega, sat vremena je protekao u pokušaju da Stevančević odgovori na primjedbe poslanika SDS-a i NDP-a da li je prekršen Poslovnik.



Stevančeviću je zamjereno i da je u jednoj koaliciji išao na izbore, a sada više ne pripada poslaničkoj grupi SDS-PUP-SRS.



Inače, do izbora novog skupštinskog rukovodstva sjednicom predsjedava Stevančević kao najstariji poslanik.



U nastavku zasjedanja parlamentarci i novoizabrani predsjednik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković trebali bi položiti zakletvu.



Potom će se pristupiti izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.



Sjednici parlamenta kao gosti prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednici i potpredsjednici RS-a, predstavnici Srpske pravoslavne crkve i  Medžlis Islamske zajednice Banja Luka, predstavnici međunarodnih odrganizacija i diplomatskog kora.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook