Projekt nikad nije zaživio

Učestali napadi na putnike: O nadzornim kamerama u tramvajima priča se od 2010.

Hronika24.11.14, 11:23h

Učestali napadi na putnike: O nadzornim kamerama u tramvajima priča se od 2010.
U preduzeću Gradski saobraćaj Sarajevo (GRAS) jooš od 2011. godine smatraju da je uvođenje video-nadzora u vozilima i na stajalištima javnog gradskog prevoza najbolji način prevencije i sprečavanja napada i uopšte incidenata u vozilima ovog preduzeća u Kantonu Sarajevo, piše novinska agencija Patria.

 

 

 

Ali, do danas nikada ovaj projekat nije zaživio, a testno vozilo u kojem su postavljene bezbjednosne kamere, otporne na udare sa minimalnom mogućnošću fizičkog oštećenja prvi put je 2010. godine pušten u promet.

 

U vozilo su trebale biti ugrađene tri kamere, dok se planirano da se u zglobna vozila ugrade četiri takve kamere da bi prostor bio potpuno pokriven.

 

Međutim, kako je slabio GRAS tako je i ova ideja ostajala na priči, a i Vlada KS nije u zavidnoj finansijskoj sitauciji.

 

Nedavno je i ozvaničeno da neće biti ništa od ovog projekta, te nije čudno što se u tramvajima sve češće dešavaju napadi.

 

Nadzorne kamere koriste se i u razvijenijim evropskim gradovima, a, prema statistikama, njihovim uvođenjem za oko 80 posto je smanjen broj incidenata i vandalskih napada u vozilima javnog gradskog prevoza.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook