Zbog nagomilanih dugovanja

Kantonalna bolnica u Bihaću pred zatvaranjem?

Hronika23.11.14, 20:44h

Kantonalna bolnica u Bihaću pred zatvaranjem?
Doktor Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać, upozorio je da bi ova ustanova zbog teškog finansijskog stanja mogla prestati da radi. Havić tvrdi da će zbog nagomilanih dugovanja dobavljači prestati isporučivati lijekove, reagense i ostali bolnički materijal, te da će doći do potpune blokade računa bolnice, tako da bi uposlenici zadugo mogli ostati i bez plaće.

 

 

Posljedica je ovo nagomilanih problema koje su proteklog mjeseca nadležni pokušavali riješiti novim kreditnim zaduženjem preko Zavoda za javno zdravstvo, što je spriječeno, jer novi saziv vlasti sa SDA na čelu ne želi nova zaduženja odlazeće Vlade kadrova SDP-a.

 

- Dobavljači prema kojima je stvoren dug prijete obustavom ne samo posljednjih dana nego posljednjih godina. Oni su i ranije obustavljali dopremu potrošnog materijala i mi smo to znali rješavati. Ovaj put, po planu kreditnog zaduženja, bolnica nije našla podršku, a dobavljači su to strpljivo očekivali. Sada više ne žele čekati. Bolnica nema mogućnost dizanja kredita niti sredstava da to sama riješi, kazao nam ministar zdravstva Amir Murić, koji je položivši zakletvu kao poslanik SDP-a u Skupštini USK-a, svjestan da mora otići sa mjesta ministra.

 

- Mi, ipak, još predstavljamo zvanične organe u ovom kantonu i tražit ćemo način da se to riješi. Ali, imenovanjem v.d. direktorice ZZO-a, koja je prestala komunicirati sa Ministarstvom i zdravstvenim ustanovama, stvari postaju gore, jer ne možemo rješavati probleme kako smo navikli, kazao nam je Murić.

 

Općinski sud u Bihaću donio je rješenje o privremenoj mjeri osiguranja u ZZO-u, te je suspendovao dejstvo odluke Vlade USK-a o privremenom upravnom odboru i postavljanju novog direktora. Komisija za vladina imenovanja, sastavljena od članova SDP-a i to bez valjanog kvoruma, nastojala je da dovede osobu koja će provoditi njihove odluke. Razlog ovakvog ponašanja je nepristajanje prethodnog direktora Jasmina Husetića i sadašnjeg vršioca dužnosti direktora Aide Dervišević da potpišu mjenice veće od sedam miliona KM, kao garanciju podizanja kredita za Kantonalnu bolnicu.  

 

- Želimo upoznati javnost da će, unatoč činjenici da su u posljednjih nekoliko dana vršeni stalni pritisci na rukovodstvo i zaposlenike Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a, s ciljem da se prisilno i zastrašivanjem preuzme kontrola nad njegovim rukovođenjem, ova ustanova učiniti sve da, prije svega, ispoštuje odluka suda, ali i zaštiti Zavod od bilo kakvog pokušaja destruktivnog djelovanja i nanošenja štetnih posljedica po ovu ustanovu, naveli su  iz ZZO-a.

 

Najave o obustavi rada bolnice bliže su realnosti, makar i bile još jedno sredstvo pritiska.

 

- Nova vlast problem može riješiti kako smo namjeravali i mi. Drugog načina nema. Ako ne nađu sredstva u budžetu, sigurno će morati ići u zaduženje. Banke traže garant, a Vlada je prešla kvotu zaduženja. Skupština je donijela odluku da se bolnica može zadužiti, a upravni odbori ovih ustanova nisu pronašli način kako da to učine. Nastojali smo slijediti primjer drugih kantona, naglasio je Murić.

 

"Neće doći do gašenja bolnice, iako ne mogu dobiti novo zaduženje od ZZO, jer nisu pokrili milion maraka koje su već uzeli. Naći će se rješenje. Kantonalna bolnica nije stajala u ratu, neće ni sad, doktori su radili i radiće i dalje", kazao je dr. Edin Bašagić

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook