UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

U sinusima mu se nastanilo 50 crva mesoždera, skoro su mu lice i oči pojeli

Žurnal23.11.14, 10:22h

 U sinusima mu se nastanilo 50 crva mesoždera, skoro su mu lice i oči pojeli
Liječnici u Indiji izvukli su iz nosa jednog muškarca čak 50 crva koji su bili na dobrom putu da se probiju sve do njegovih očiju i tako ga oslijepe, a možda i ubiju, piše Independent

Kirurg dr. Meenesh Juvekar dva je sata izvlačio gmizavce iz sinusa neimenovanog 55-godišnjaka. Prilikom operativnog zahvata koristio se endoskopom.

 

Vjeruje se da je nesretnik nazalnu mijazu - stanje u kojemu se u nos i sinuse nasele ličinke muha - zaradio nakon što je muha položila svoja jajašca u ili u blizini njegova nosa. U svakom slučaju dio jajašaca je dospio u sam nos i s vremenom su se ona pretvorila u crve mesoždere.

 

Svaki izvučeni crv bio je dug oko jedan centimetar. Da su paraziti ostali u muškarčevom organizmu, mogli su mu sažvakati i uništiti kosti i tkivo na području lica, nosa i oko očiju, a postojala je i opasnost od infekcije te meningitisa. Ni smrt nije bila isključena.

 

Nakon uspješno obavljenog zahvata, doktor Juvekar je na YouTube postavio snimke na kojima se jasno mogu vidjeti crvi unutar nosne šupljine. Kasnije ih se može vidjeti kako se migolje u metalnoj posudi. Juvekar kaže da je u svom 15-godišnjem bavljenju otorinolaringologijom imao tek šest do osam sličnih slučajeva. Očekuje da će se njegov posljednji pacijent uspješno oporaviti.

 

Nazalne su mijaze relativno učestale u tropskim krajevima, a najčešće se javljaju kod ljudi koji ne vode pretjeranu brigu oko higijene i prehrane te kod alkoholičara.

 

Žrtve nerijetko nisu ni svjesne da u očima imaju crve, nego tek osjećaju iritaciju, kišu, suze, imaju glavobolje... Jedan od simptoma je i vodenasti krvavi iscjedak iz nosa te natekle vjeđe.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook