KOLIKO DUBOKO SU PREDRASUDE UKORIJENJENE

Pokušavali naći stan u Beogradu predstavljajući se kao Albanci i gej par. Ovo su reakcije

Hronika23.11.14, 09:10h

Pokušavali naći stan u Beogradu predstavljajući se kao Albanci i gej par. Ovo su reakcije
Imamo li predrasude? Kako u realnosti izgleda kada homoseksualac ili Albanac pokušavaju da, na primer, iznajme stan u Beogradu?

Novinari “Blica” upustili su se u neobično istraživanje pokušavajući da na svojoj koži prvo vide kako prolazi gej par u Beogradu. Početak nije nagovještavao berićetan kraj.


Prvi poziv – na drugoj strani žice iz Kumodraške se čuo prijatan ženski vokal.

 

- Stan je jednoiposoban, ima veliku dnevnu sobu, kuhinju, kupatilo, blizu je diskont. Idealan za dva studenta, a sad ne znam ko bi tu živio – kao da je sredovječna žena predosjetila sljedeće pitanje.


Novinar “Blica” Marko je nastupio hrabro, da ne kažemo muški.


- Da li je problem da u tom stanu živim s dečkom – pitao je bez ustručavanja.
Uslijedio je muk od nekoliko sekundi sa tendencijom da postane vječnost. Ipak, odgovor je stigao.


- Jeste. Znate kako, nije moj stan nego moje prijateljice koja ne živi u Beogradu. Da je moj, izdala bih vam ga. Ovako, izvinite - kao da se snebivala sagovornica sve dok je nije nasmijala konstatacija da je “gej parada uspjela”.


Novi poziv sa istim pitanjem donio je i novi, neočekivani odgovor.


- Nije problem. To što se iza vrata dešava mene apsolutno ne zanima. Što se mene tiče, to znamo samo vi i ja. Važno je da vi na vrijeme plaćate račune i kiriju – prenio je stariji sugrađanin sa Palilule lopticu u dvorište novinara “Blica” koji je sad bio taj što se brani: “Još malo da razmislim, pa vam javljam”.


I pokušaj na Novom Beogradu je bio uspešan, iako je zahtijevao malo objašnjenje.
- Kako mislite s dečkom? – pitao se, reklo bi se, smjerni gospodin. Riječi “gej par” dočekao je širokim osmijehom i još raširenijih ruku.


- A toooo... Ma, nikakav problem! Javite mi ako možete što prije šta ste odlučili jer imam još zainteresovanih – strogo poslovno je završio razgovor. Par homoseksualaca našao je stan bez mnogo problema, a stvari su u drugom slučaju, išle teže...


- Vjerujemo našim stanarima. Ako se dogovorimo, ne treba ni depozit. Stan je nov, sređen, a računi mali - prvo je veselo pričala stanodavka iz Batajnice, ali...
Na naše pitanje da li bi joj smetalo da stan iznajme dva studenta iz Albanije, odmah je prekinuta dobrodošlica.


- Vidite šta se sve dešava, gledala sam na televiziji, sve te provokacije... Jednostavno ne bih bila sigurna sa njima. Znate, ipak su to dvojica momaka, pa ko će da čisti stan? Ma znate šta, i da su dve djevojke ne bih izdala. Ipak ne - na kraju je priznala stanodavka.


I baš kad smo htjeli da odustanemo... našli smo stan u Prvojmajskoj.
- Ma, znate šta, može - kroz šapat nam je, konspirativno, rekao sredovečni stanodavac: - Oni samo neka ne pričaju mnogo u ulazu kako se zovu i odakle su, može, može, što da ne... Ako su ozbiljni i ako ne prave probleme, ako, nek dođu djeca...

 

"Nema šanse“
- Da izdam stan Albancima? Nema šanse! Ma nikakvim strancima ne bih izdala, a ne samo Albancima - odsječno nam je poručila vlasnica stana iz Batajnice, koja je sve do trenutka kada je saznala da će joj potencijalni stanari biti Albanci, hvalila svoj stan i pristajala na sve uslove.

 

„Nemam ništa protiv“
Poziv našeg novinara je stanodavac sa Karaburme dočekao jednostavnom i utoliko čudnijom reakcijom.
- Ne - bilo je to obično “ne” mladog stanodavca koje u stvari znači da nema ništa protiv da stan izda gej paru.

 

Stavovi se sporo menjaju
Sociolog Slobodan Vuković kaže da su u našem narodu ukorijenjene predrasude i da se stavovi sporo mijenjaju.
- Takva razmišljanja mogu da izazovu i određeni politički momenti. Da ste postavljali pitanje da li bi primili Albance kao stanare prije drona i prije sukoba, bilo bi drugačije. Određene situacije utiču na stavove ljudi i to se ne može isključiti - objašnjava Vuković.

 

 

(blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook