NEMOJTE JE IGNORISATI

Menstruacija puno toga otkriva o vašem zdravlju

ŽENA iN22.11.14, 13:51h

Menstruacija puno toga otkriva o vašem zdravlju
Vaša menstruacija je mjesečni podsjetnik da sve funkcionira onako kako treba, osim onda kad nešto nije kako treba. Evo što vam menstruacija može otkriti o vašem zdravlju

Izostanak menstruacije

Što bi to moglo značiti: Izostanak menstruacije može upućivati na izostanak još nečega, a vaš mozak odgađa ovulaciju dok se vaše zdravlje ne vrati u normalu. 'Timingom menstrualnog ciklusa upravlja hipotalamus, regulatorni centar u mozgu koji jajnicima govori što im je činiti', kaže Daniela Carusi, direktorica ginekologije u 'Brigham and Women's' bolnici u Bostonu. Hipotalamus je vrlo osjetljiv na faktore koji utječu na funkciju mozga kao što su nedostatak sna, stres, bolesti, neobične fluktuacije hormona, ekstremno vježbanje, neuobičajeno visoke ili niske temperature... Vrlo često, čim se vaše zdravlje vrati u normalu i ciklusi se vrate u normalu.
Što učiniti: Ako izostanu dvije menstruacije posavjetujte se s vašim ginekologom kako bi vam pomogao te kako biste saznali o čemu se radi.

 

Mrlje krvi

Što bi to moglo značiti: Neuobičajeno krvarenje koje se javlja u sredini ciklusa, bez PMS-a, često je nepovezano s mjesečnicom.
Što učiniti: Obratite se ginekologu da istraži o čemu se radi. Uzrok može biti slučajan i benigan, ali vaš ginekolog će htjeti isključiti polipe, miome, infekcije...

 

Intenzivni grčevi

Što bi to moglo značiti: Teški grčevi kojima ne pomažu ni lijekovi protiv boli mogu biti znak endometrioze koja može utjecati na vašu plodnost ako se ne reagira. Endometrioza se može liječiti ako se ustanovi rano, stoga nemojte pretpostavljati da su intenzivni grčevi nešto što morate izdržati.
Što učiniti: Žalite se glasno koliko želite, ali ispred profesionalca. Naglasite ako ste inače imali bezbolne menstruacije i odjednom su postale bolne jer posljedica toga može biti i miom.

 

Iznenadna menstruacija

Što bi to moglo značiti: Dobili ste menstruaciju kad je ne biste trebali dobiti, nije bilo simptoma kao što su nadutost, bolne dojke, promjene u apetitu. Vjerojatno ne ovulirate. Ako imate neredovite cikluse i problema s prekomjernom težinom, postoji šansa za predijabetesom. Inzulinska rezistencija ima izravan utjecaj na jajnike.
Što učiniti: Možda vam liječnik savjetuje da posjetite specijalista za mršavljenje ili vam kaže da smanjite slatko te prerađenu hranu. Za ovakve pacijentice ključno je da težinu drže pod kontrolom, pogotovo ako planiraju zatrudnjeti.

 

Menstruacija vam je uranila dva dana

Što bi to moglo značiti: Ništa! Neke žene, pogotovo one koje pokušavaju zatrudnjeti, jako su osjetljive i na najmanje promjene u ciklusu. Vrlo malo žena ima ovulaciju u isto vrijeme svaki mjesec, čak i ako njihov ciklus uglavnom uvijek traje 28 dana.
Što učiniti: Imajte na umu da oko 80 posto žena koje se redovito seksaju zatrudne u roku od godinu dana.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook