PREDSJEDNIK RS-A

Dodik: Dejtonski sporazum je devastiran, bez mene bi RS bila samo prazna ljuštura

Front21.11.14, 15:39h

Dodik: Dejtonski sporazum je devastiran, bez mene bi RS bila samo prazna ljuštura
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je Dejtonski sporazum 'devastiran postupcima visokih predstavnika u BiH' te da živi još kao međunarodni sporazum'

Kazao je i da je BiH 19 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma „zaglibljena u nesporazumima i da ne može da postigne konsenzus ni o jednom pitanju“.

 

-Da 2006. godine nisam zauzeo politički kurs odbrane Dejtonskog sporazuma i pozicije RS-a kako je napisano u „Dejtonu“ i od tada zaustavio bilo kakav oblik prenosa nadležnosti na nivo BiH, danas bi RS bio prazna ljuštura u kojoj ne bi bilo ništa – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Naveo je i da je Republika Srpska  u posljednje vijeme činila sve na promociji evropskih vrijednosti i pokazivala aktivan pristup rješavanju pitanja provođenja odluke u predmetu "Sejdić i Finci" i mehanizma koordinacije institucija na evropskom putu, ali je na drugoj strani došlo do zastoja.

 

-Danas se nalazimo u čudnoj situaciji da oni koji nisu uspjeli da naprave dogovor o pitanju „Sejdić i Finci“, odnosno Bošnjaci, koji žele da majorizuju Hrvate, i Hrvati koji nisu dozvolili da budu preglasani, pričaju o krivici za taj zastoj – naveo je Dodik.

 

Izrazio je nadu da će nova inicijativa Evropske unije o evropskom putu BiH učiniti nešto pozitivno u tom procesu.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook