Izazov za svakog alpinistu

Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić osvajaju najviši vrh Južne Amerike

Hronika06.11.14, 14:23h

Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić osvajaju najviši vrh Južne Amerike
Prema podacima do kojih smo došli, do sada su samo trojica kolega iz BiH uspjela da osvoje ovaj vrh. To je dodatni motiv da se naša imena u 2015. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Herecgovaca koji su osvojiili najviši vrh Južne Amerike

Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić bit će dio ekspedicije "Extreme Samit Teama" iz Srbije, koja će u januaru naredne godine krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960,8 metara.

 

- Osvajanje Aconcagueje izazov za svakog alpinistu. Prema podacima do kojih smo došli, do sada su samo trojica kolega iz BiH uspjela da osvoje ovaj vrh. To je dodatni motiv da se naša imena u 2015. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Herecgovaca koji su osvojiili najveći vrh Južne Amerike. Ovo je veliki izazov za mene i Tomislava i zbog toga je potrebno da se vrhunski pripremimo. Tamo nema laži, nema prevare, ne postoje prečice... Ne pomažu ti nikakve veze, nema protekcije niti ulaska preko reda. Svi stojimo pred licem istine i zavisimo samo od sebe i u maloj mjeri možemo računati samo na partnera - kaže Jusko.
 

Na ovo veliko životno iskustvo Jusko i Cvitanušić kreću 28. januara 2015. godine.

 

- Ekspedicija bi trebala trajati 21 dan. U Sarajevo bi se ako sve protekne kako treba trebali vratiti 23. februara. Ukupno u našoj espediciji za čiju organizaciju je zadužena "Extreme Samit Team" iz Srbije i ona će brojati ukupno 12 alpinista iz svih krajeva Evrope. Mi se već pripremamo na planinama u BiH. One su nam više nego dovoljno. Tu u prvom redu mislimo na Prenj. Svaki izlazak na ovu planinu donosi rutu od 20 - tak pređenih kilometara - kaže Cvitanušić.  

 

Najveći uspjeh u alpinizmu za Jusku je osvajanje Island Peaka, vrha dijela planinskog lanca Himalaya koji je visok 6182 metara, a za Cvitanušića Mont Blanca koji se nalazi na 4810 metara nadmorske visine.

 

- Ovo je za nas najveći životni izazov. Osvajanje Aconcague je veoma zahtjevan poduhvat. Ono što je specifično i veoma opasno za Aconcaguu su brze i velike promjene temperature. Za pola sata temeperatura sa - 20 stepeni Celzijusa padne na - 40. U pokušaju osvajanja najvišeg vrha Južne Amerike do kraja 2013. godine je poginulo 137 alpinista. Najčešći uzrok je činjenica da su alpinisti podcijenili planinu, ali i neadekvatna oprema. Sebi nećemo taj lukuz priuštiti. Ovaj projekat za mene i Tomu bilo je neophodno obezbijediti 10.000 eura. U tome nam je dosta pomogao zlatni sponzor "Himalaya Herbals", te prijatelji projekta "Securitas", "King of Ring"", Muscle Freak" i "KM Trade" - kaže Jusko.


Ismir Jusko Švabo je istaknuti sportista koji vodi jako uspješnu akademiju borilačkih sportova "Bushido". Već 35 godina se uspješno bavi sportom, on je majstor karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac, alpinista. Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, osvojio je u maju, 2014. Godine.  

 

Tomislav Cvitanušić 30 godina uspješno se bavi sportom. Jedini je iz BiH nastupio na prestižnoj Ironman triatlon utrci, a učestvovao je na brojnim međunarodnim maratonima. Također, se već godinama uspješno bavi i alpinizmom i osvojio je Mont Blanc. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH, te sarajevskog polumaratona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook