Predsjednik RS-a u intervjuu pojasnio

Dodik: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH će biti Bošnjak

Front30.10.14, 21:55h

Dodik: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH će biti Bošnjak
HDZ i SNSD neće jedna bez druge nastupati u zajedničkim institucijama, rekao je u intervjuu za BHRT predsjednik RS Milorad Dodik.

 


Na pitanje kako komentira stav Bakira Izetbegovića da bi u vlasti radije vidio SDS i PDP nego SNSD Dodik odgovara:


„Trebao bih i ja reći da bih i ja neke druge rado vidio, ali neću to da kažem. Mislim da se treba okrenuti jednoj činjenici koja je danas vidljiva, a to je da se neka konstrukcija vlasti na nivou BiH već uspostavila  potvrdom savezništva HDZ-a i SNSD-a, koju ste i danas mogli da vidite. Jasno je rečeno da ćemo mi zajedno ići na sva mjesta gdje imamo zajedničke pozicije i zajedničke kandidate", rekao je Dodik, prenosi Oslobođenje.


HDZ i SNSD danas su potvrdili da su nezaobilazni faktori na nivou BiH. Mi HDZ doživljavamo kao jedinog sagovornika u političkoj strukturi hrvatskog naroda. Kako razumijem- a to nam je rečeno – i HDZ na isti način doživljava i SNSD i neće pregovarati sa nekim drugm predstavnicima srpskih artija o nekim stvarima.


„Danas je više nego ikada jasno – nego što je bilo juče možda , jer je bilo raznih špekulacija - da HDZ i SNSD neće jedan bez drugog nastupati u zajedničkim institucijama, rekao je Dodik.


Kada je riječ o Vijeću ministara BiH, Dodik je rekao da će predsjedavajući svakako biti Bošnjak. 


- Ona politička grupacija ili partija koja bude ušla u zajedništvo  sa SNSD-om i HDZ-om BiH u Predstavničkom domu PS  BiH iz bošnjačkog naroda dat će Bošnjaka za predsjedavajućeg Savjeta ministara i mi ćemo to poštovati. Ako je to SDA, onda će ona dati, ako je to Radončić, onda će on odrediti sve", zaključio je Dodik.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook